De ce facem diaree? Obișnuim să dăm vina pe mâncare sau pe stres, atunci când ne „stricăm” la burtă. Numai că scaunele moi și dese pot fi semnul unor boli destul de grave, în unele cazuri chiar letale. Căci mediul înconjurător, stilul de viaţă, fumatul, abuzul de antibiotice, alimentaţia sau stresul afectează flora intestinală, de cele mai multe ori, ireversibil. Și unele bacterii sunt de vină, însă și acestea prind puteri în urma automedicației, fără avizul unui specialist.

De ce facem diaree? Cunoaște-ți inamicii

E foarte adevărat că, de cele mai multe ori, greșelile alimentare sunt de vină pentru dereglările digestive. Dar sunt și situații în care, crezând că despre asta este vorba, ne tratăm cu antidiareice, fără să știm cauza reală. Iar acest lucru nu face decât să mascheze boala și să prelungească punerea unui diagnostic salvator. Iată care sunt complicațiile la care te expui:

-Infecție cu rotavirus

Rotavirusul, care se transmite mai ales în sezonul rece, este foarte contagios și poate cauza până la 20 de episoade de diaree severă și vomă pe zi. Vaccinarea timpurie poate preveni boala și complicațiile. Mai ales la copiii cu vârste foarte fragede infecția cu rotavirus poate fi letală.

-Infecțiile bacteriene

Clostridium difficile este o bacterie buclucașă. Se ia din mediul spitalicesc și apare adesea la persoanele tratate mult timp cu antibiotice. Se instalează în colon și dă febră, diaree, crampe abdominale, uneori scaune cu sânge. Pe bătrâni îi poate ucide. Una dintre complicațiile severe este dilatarea colonului și imposibilitatea evacuării conținutului, fenomen cunoscut drept megacolon toxic. Deshidratarea, insuficiența renală și perforarea intestinului sunt alte complicații grave. Chiar și forma ușoară a bolii poate progresa rapid către boala fatală, dacă nu este tratată prompt și corect. Și E-coli e o bacterie care își arată prezența prin scaunele diareice, crampe stomacale, greţuri şi vărsături.

-Bolile inflamatorii intestinale (BII)

Deși lovesc la orice vârstă, BII atacă mai mult tinerii între 20 şi 30 de ani, copiii și adolescenții. În cazul copiilor, boala Crohn e deosebit de periculoasă, întrucât afectează procesul de creştere şi dezvoltarea. Rectocolita ulcero-hemoragică poate cauza ulcere în colon, iar complicaţiile pun în pericol viaţa.

Poate fi boală grea!

„Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuși, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome, până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi. Îndemnul meu către toţi pacienţii care suferă simptome dintre cele enunțate este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia.”, spune Prof. Dr. Mircea Diculescu, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Sursa foto: babycenter.com