Tratamentele se desfășoară, la modul ideal, în saline naturale, amenajate în fostele mine de sare. Dar mai nou, datorită creșterii incidenței bolilor aparatului respirator, dar și pentru că nu există atât de mult timp liber pentru o cură completă, au fost amenajate saline artificiale, în orașe. Tratamentul constă în inhalarea aerosolilor salini, recunoscuți în lumea medicală pentru proprietățile curative, fiind un adjuvant excelent in numeroase boli cronice.

Tratament pentru mari și mici la salină

La salină se tratează în special probleme respiratorii cronice şi cele care recidivează, de tipul astmului bronşic (infecţios sau alergic), bronşite, bronşiectazii, infecții respiratorii, tuse tabagică, insuficiență respiratorie, emfizem pulmonar, rinită, polipi faringieni, amigdalită cronică, sinuzită. Acest tratament îi ajută foarte mult pe copiii cu imunitate scăzută și pe cei predispuși la alergii. Mai pot beneficia de ajutorul mersului la salină şi unii bolnavi cu probleme neurologice, de exemplu paralizii, distrofii musculare, sau cu contracturi musculare, ca în caz de torticolis. Este de ajutor și în caz de oboseala cronică, dermatite alergice, artroze, spondiloze și alte boli articulare cronice, etc.”, ne-a explicat dr. Cristina Pavel, specialist în Medicină de familie, Api-fito-aromaterapie, Acupunctură, Homeopatie, Vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie. De asemenea, pot face salinoterapie persoanele sănătoase, pentru menținerea stării bune a organismului și pentru călirea lui”, adaugă specialistul.

Pentru ca tratamentul să fie eficient…

Pentru tratament, se merge, pur şi simplu în salină, unde se fac diverse activităţi: plimbări, uşoare activităţi sportive, dacă locul permite. Dacă ai afecțiuni pulmonare, atunci este indicat să faci şi exerciţii de gimnastică respiratorie, care includ respiraţii profunde şi lente.

Saline naturale din România

 • Praid, Harghita
  Turda, Cluj
 • Ocna Dej, Cluj
  Slănic, Prahova
  Cacica, Suceava
 • Târgu Ocna, Bacău
 • Ocnele Mari, Râmnicu Vâlcea
 • Ocna Șugatag, în apropiere de orașul Sighet
 • Ocna Sibiului

Contraindicații în mersul la salină:

 • afecţiuni cardiace grave (insuficienţă cardiacă, sechele după infarcte, tromboză venoasă);

 • gripa, pneumonie, tuberculoza;

 • claustrofobie, anxietate.

Aerul salin, puternic dezinfectant

Aerul încărcat cu sare este un puternic dezinfectant, împiedicând dezvoltarea culturilor microbiene, în special la nivelul aparatului respirator, dar și al pielii.Stimulează eliminarea secrețiilor de la nivelul bronhiilor, reduc inflamațiile și iritațiile căilor respiratorii. ePentru orice problemă de sănătate menționată, este bine să mergi de mai multe ori, minim 10-14 şedinţe sau chiar mai multe. Timpul recomandat pentru o sedinta poate fi cuprins intre 30 min, ajungand pana la treipatru ore. Se pot face zilnic sau săptămânal, după gravitatea situaţiei şi după disponibilitatea programului fiecăruia. Sunt bune și acele aparate de salinizare folosite în casă, dar desigur că efectele sunt mai reduse decât într-o salină naturală.

Sursa foto: 123rf.com / radub85