Până nu demult, un nivel ridicat al colesterolului era asociat cu vârsta înaintată sau cu un număr considerabil de kilograme în plus. Or, în ultimii ani, tot mai multe persoane tinere, cu greutate corporală normală, se confruntă cu această problemă. Pe lângă stresul nostru cel de toate zilele, nici alimentația nu e străină de dezvoltarea colesterolului „rău”, ba chiar fiindu-i aliat de nădejde. Mai mult, fumatul și sedentarismul îi sunt părtași la distrugerea inimii, în timp. Specialiștii spun că principalii factori de risc cardiovascular sunt colesterolul, sedentarismul, fumatul, obezitatea, hipertensiunea și diabetul. Iar acestea pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

Ce este și ce face colesterolul

Deși extrem de periculos, nivelul ridicat al colesterolului în sânge nu este perceput ca potenţial pericol pentru sănătate. Și asta pentru că se produce tăcut, uneori în zeci de ani, până să dea vreun semn demn de atenția noastră. Așa se face că este depistat târziu, fie la controlul de rutină, fie când au apărut deja modificări ale arterelor ce au condus la boli severe sau complicaţii precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Dar ce este colesterolul ăsta de fapt? Chimia îl traduce printr-un sterol, un alcool organic din țesuturi, transportat în sânge, care ajunge să se stabilească în principal la nivelul ficatului, măduvei spinării, creierului dar și la nivelul vaselor de sânge. El menține integritatea celulelor, reglează vâscozitatea sângelui, sintetizează acizii biliari, ajută la metabolismul vitaminelor solubile în grăsimi, precum A, D, K și E, intervine în sistemul imunitar și asupra producerii de hormoni ai glandelor suprarenale și sexuale. Sunt două tipuri de colesterol: HDL sau lipoproteine cu densitate mare și LDL, așa-numitul colesterol „rău”, cel care, odată ajuns la un nivel crescut, duce la accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare.

Care sunt valorile normale

Pentru ca rezultatul să fie cu adevărat concludent, se iau în calcul mai mulți factori: sex, vârstă, tensiune, fumat, activitate fizică, boli cronice. Raportul dintre colesterolul bun și cel rău este important, la fel ca și trigliceridele. Valoarea totală trebuie să fie sub 200 mg/dl, LDL mai mic de 115 mg/dl, HDL peste 45 mg/dl, iar trigliceridele nu vor depăși 200 mg%. Totuși, exită studii care au scos la iveală faptul că, vara, în mod inexplicabil, nivelul colesterolului e mai scăzut, iar toamna și iarna, ridicat, acest lucru fiind mai evident la femei.

Din inimă, pentru inimă

„Câteva schimbări relativ simple ȋn stilul de viaţă pot contribui major la creşterea sănătăţii inimii şi a arterelor noastre. Reţeta sănătăţii cuprinde trei ingrediente simple: alimentaţia sănătoasă, mişcarea fizică zilnică şi lipsa fumatului. Noi, specialiştii ȋn sănătatea inimii, vă recomandam ȋn primul rând consumul zilnic de legume şi fructe şi ȋnlocuirea grăsimilor saturate (de origine animală), cu „grăsimile bune” (mono sau polinesaturate): uleiuri vegetale, margarine tartinabile de nouă generaţie – bogate ȋn Omega 3 şi 6, peste (somon, hering…) şi fructe oleaginiase. Adăugaţi 30 de minute de activitate fizică zilnică şi nu uitaţi să nu fumaţi şi să vă feriţi de zonele ȋn care se fumează. Adaugaţi la aceasta un control anual la medicul dumneavoastră şi inima va funcţiona optim ani mulţi şi sănătoşi” ne sfătuieşte Prof.dr. Dan Gaiţă, Președinte Fundației Române a Inimii.

Sursa foto: home.bt.com