Tot mai mulți tineri suferă din cauza bolilor inflamatorii intestinale. De altfel, în ultimii 10 ani, numărul pacienților a crescut de aproape 10 ori. Și doar o mică parte au curajul de a merge la medic, neștiind că boala lor are leac. Deși ajung prizonierii propriilor locuințe.

Ceva irită tractul digestiv

Apare rar, însă hemoragia digestivă superioară (voma cu sânge) e semnul unor afecțiuni grave ale stomacului. Ulcerul e de vină în cele mai multe cazuri și se rezolvă pe cale chirurgicală. Dar, când hemoragia digestivă e prezentă în materiile fecale (de cele mai multe ori nu la vedere) este extrem de grav.

Dacă sângele iese roșu, curat, din anus, fenomenul poartă numele de rectoragie și este cauzat adesea de hemoroizi și de fisuri anale sau de prezența unor polipi intestinali. Oricum, simptomul este alarmant atât pentru medic, cât și pentru pacient şi trebuie privit cu toată seriozitatea. Căci, în spatele lui se pot ascunde boli inflamatorii intestinale. Iar acestea irită intestinul pe tot parcursul lui, din cauze imunologice, cauzând pierderi de sânge în scaun și diaree.

Hemoragia digestivă schimbă viața în rău

„Bolile inflamatorii intestinale schimbă viaţa pacienţilor din toate punctele de vedere. Atât fizic şi psihic, dar şi la nivelul vieţii profesionale şi personale. Pacienții se consideră o povară pentru familie şi pentru societate. Iar pentru că mulţi dintre ei nu mai pot munci, devin o povară pentru întregul sistem. Or, se poate lupta cu boala, există speranţă şi pot avea din nou o viaţă normală, dacă urmează tratamentul corect şi adecvat.”, spune Rozalina Lăpădatu, Preşedintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni care au ca simptom comun sângerarea rectală, pe lângă diaree și dureri abdominale. Ambele lovesc în tinerii de până la 30 de ani și se pot complica, punând în pericol viața. Pot apărea la orice vârstă, iar în cazul copiilor, sunt deosebit de periculoase, căci afectează procesul de creştere şi dezvoltarea normală.

Studiile de specialitate arată că majoritatea pacienților își mențin cu greu relaţiile de prietenie, locurile de muncă, se simt obosiţi, slăbiţi şi îndeplinesc cu dificultate chiar şi cele mai uşoare activităţi zilnice. Până și o banală plimbare poate fi un chin. Mai mult, pot suferi în paralel și de boli ale ochilor, articulațiilor sau pielii.

Ce e de făcut?

„Creşterea numărului de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale e legată de mai mulţi factori. Printre care alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuși, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul celor care suferă este estimativ şi e foarte posibil ca mulţi să fie nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome, până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi. Îndemnul meu către toţi pacienţii care suferă simptome dintre cele enunțate este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia.”, spune Prof. Dr. Mircea Diculescu, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Sursa foto: cornerstonecollective.com