Unii spun că ar fi vorba despre anemie, iar alții dau vina pe stres. Oricum, e greu să le vii de hac moleșelii, lipsei de atenție, de concentrare, melancoliei, somnolenței, oboselii inexplicabile. Mai exact, cu astenia de toamnă nu e de glumă.

Astenia de toamnă sau anemie?

Astenia, în general, se traduce printr-o slăbiciune, o stare de oboseală avansată, aparent inexplicabilă, nejustificată, ce duce la dereglări ale funcțiilor organismului. Afectează preponderent psihicul, iar de la astenia de toamnă la o depresie în toată regula nu e decât un pas. Or, toamna e perioada propice pentru asemenea fenomene, dat fiind că organismul depune un mare efort pentru a se adapta la trecerea de la vremea caldă, însorită, la cea mohorâtă, rece. Iar dacă luăm în considerare schimbările atât de bruște de temperatură care se produc în ultima vreme la noi, e cu atât mai justificată apariția stărilor de disconfort. Specialiștii spun că 90% dintre pacienții care acuză simptome pe care le cred ei specifice anemiei suferă, de fapt, de astenie. Mai precis, dacă te simți obosită, fără vlagă, amețită, nu înseamnă neapărat că ești anemică. Analizele de sânge vor înlătura suspiciunea anemiei, acolo unde e cazul. Astenia de toamnă nu este o boală propriu-zisă, ci o stare de slăbiciune fizică şi psihică, o tulburare. Din nefericire, poate duce la afecţiuni mai grave, care necesită ajutor de specialitate.

Atenție la semne!

Oboseala este printre primele semne ale asteniei. Este ca un semnal de alarmă, ce nu trebuie ignorat. De cele mai multe ori, este însoțită de dureri de cap, de nervozitate, de palpitații și de stări contradictorii. Capacitatea de concentrare și de gândire scade simțitor, la fel ca și apetitul sexual. Pot apărea și dureri de spate, abdominale, musculare, în piept. Insomniile sau, dimpotrivă, necesitatea unui somn prelungit se numără și ele printre caracteristici. Pot apărea și stări de leșin, amețeli, sunete ciudate în urechi, imagini în ceață. Să nu te miri dacă îți vine să plângi din orice sau dacă nu-ți mai poți controla emoțiile. Diminuarea vitalității, lipsa chefului, dorința de însingurare sunt și ele semnale clare că astenia de toamnă îți poate da bătăi de cap. Pe de altă parte, nu e bine să pui aceste simptome pe seama asteniei, fără să te fi consultat cu un specialist. Căci astenia poate fi un simptom al unor boli grave, precum depresia, derglarea glandei tiroide sau slăbirea sistemului imunitar.

Sursa foto: telegraph.co.uk