De cele mai multe ori, onicocriptoza este rezultatul unei tehnici incorecte de tăiere a unghiilor sau apare ca urmare a unor activități care exercită o presiune foarte mare asupra degetelor de la picioare. Dr. Laurențiu Vladau, specialist dermatolog, te lămurește de ce apar și cum pot fi vindecate unghiile încarnate. Specialistul spune că o unghie încarnată poate fi tratată la domiciliu, în stadiu incipient. Totuși, dacă se infectează, numai o intervenție chirurgicală ne poate feri de eventuale complicații.

Citește și: Îngrijirea picioarelor pentru diabetici. Dacă nu respecți aceste reguli îți poți pierde piciorul!

De ce apar și cum pot fi vindecate unghiile încarnate. Tăierea incorectă a unghiilor

Unghia încarnată este o probleme dureroasă. Afectează de obicei degetul mare de la un picior sau de la ambele. Problema apare frecvent atunci când unghia este tăiată prea scurt și rotund la nivelul colțurilor, caz în care unghia poate crește în plica unghiala provocând durere, disco​nfort, infecții repetate​, iar diagnosticul este clinic.

“Alte cauze pot fi reprezentate de forma curbată a unghiilor, purtarea de încălțăminte care pune o mare presiune pe degetele de la picioare, rănirea degetelor de la picioare, poziția incorectă, igiena necorespunzătoare a piciorului sau, bineînțeles, predispoziția genetică”, spune specialistul dermatolog. “Activitățile care presupun lovirea cu piciorul în mod repetat a unui obiect sau exercitarea unei presiuni pe degetele de la picioare pentru perioade lungi de timp pot provoca vătămarea unghiilor, crescând riscul de încarnare. Persoanele care practică balet, fotbal sau kickboxing trebuie să acorde o atenție deosebită în acest sens, fiind predispuse la a dezvolta astfel de probleme”, atenționează Dr. Laurențiu Vlădau.

Citește și: 7 greșeli de igienă pe care mulți dintre noi le facem zilnic

De ce apar și cum pot fi vindecate unghiile încarnate. Tratament acasă

În stadiu incipient, pielea din jurul unghiei devine umflată sau tare. Doare la exercitarea de presiune pe deget. În cazurile ușoare, deplasarea repetată manuală a plicii unghiale de lama unghială și tăierea în formă pătrată, cu margini libere a unghiei poate duce la vindecare.

​“Există anumite opțiuni de tratament la domiciliu care ar putea ajuta la ameliorarea problemei. Înmuierea piciorului timp de 15-20 minute în apă călduță cu oțet (o parte oțet alb la patru părți apă) și 2 linguri de sare Epsom, utilizarea de antiinflamatoare orale și aplicarea de unguente antibacteriene pe partea afectată a unghiei, precum și introducerea unei mici mici bucăți de bumbac între unghie și piele pot ajuta la vindecarea problemei în cazurile ușoare”, spune specialistul dermatolog.

Citește și: Ionoforeza, procedura care tratează transpiraţia în exces

De ce apar și cum pot fi vindecate unghiile încarnate. Tratamentul chirurgical

Dacă problema avansează până la infecție, simptomele pot include: pielea roșie, umflată, senzația de durere, sângerare, puroi. “În cazul în care unghia încarnată nu răspunde la tratamentele la domiciliu și își face apariția infecția, este indicată vizitarea unui medic specialist, pentru a preveni complicațiile și pentru a ameliora simptomele. În acest stadiu, o alternativa de tratament o reprezintă corecția​ ​chirurgical​ă, care impune înlăturarea parțială a unghiei și distrugerea unei porțiuni mici a matricei unghiale”, explică Dr. Laurențiu Vladau.

Îndepărtarea parțială a unghiilor implică numai îndepărtarea bucății de unghie care a “săpat” în piele. În timpul îndepărtării parțiale a unghiilor, părțile laterale ale unghiei sunt tăiate astfel încât marginile să fie complet drepte. O bucată de bumbac va fi plasată sub porțiunea rămasă liberă pentru a preveni o recidivă. În unele cazuri, medicul poate aplica o substanță chimică (fenol) pe pielea de sub unghie, pentru a preveni creșterea ei.

Mai rar, pentru a evita recidiva, se poate ajunge la matricectomie – o procedură care presupune îndepărtarea definitivă a porțiunii cu probleme din matricea unghiala.

Citește și: 4 pași pentru o pedichiură perfectă

De ce apar și cum pot fi vindecate unghiile încarnate. Riscuri dacă amâni tratamentul

Dacă este lăsată netratată, o infecție a unghiei încarnate poate evolua într-o infecție la nivelul osului, care mai departe favorizează apariția de ulcerații la nivelul piciorului, răni deschise și pierderea fluxului de sânge în zona infectată. Lezarea și moartea țesutului la locul infecției sunt posibile. O astfel de infecție poate prezenta riscuri și mai mari pentru persoanele care suferă de diabet.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com