Ceea ce noi cunoaștem sub numele de negi poartă denumirea medicală de papiloame cutanate. Este vorba despre niște mici tumori, ce-i drept inofensive sau benigne, cum le-ar zice medicii. Dar numai dacă sunt lăsate în pace sau tratate după sfatul specialistului dermatolog. Altminteri, îți faci rău cu mâna ta.
De ce și unde apar
Papilomul cutanat este format din fibre de colagen și vase de sânge înconjurate de piele. De obicei, vârsta e un factor favorizant al apariției lor, fiindu-le caracteristice multor persoane trecute de 50 de ani. Dar nici obezitatea și diabetul de tip 2 nu sunt de ignorat.
Cauza exactă a dezvoltării negilor nu e cunoscută. Dar s-a observat că aceștia apar în locurile în care pielea este expusă la frecare. „Unele studii arată o asociere între papiloamele cutanate și formele cu risc scăzut ale virusului papilloma uman (HPV).
Totodată, se suspectează că predispoziția spre a dezvolta aceste excrescențe ale pielii poate fi transmisă genetic. Dereglările hormonale, precum cele observate în timpul sarcinii, pot determina și ele o creștere a riscului de papiloame cutanate, des întâlnite la femeile gravide.”, spune dr. Laurențiu Vladau, specialist dermatolog.
Apar frecvent pe mâini, picioare, pe tălpi, sub sâni, la nivelul organelor genitale (penis, scrot, labii, vulvă, anus, perianal), pe față, dar pot ieși pe tot corpul. Pe de altă parte, negii din regiunea genitală pot favoriza contactarea altor boli cu transmitere sexuală și sunt transmiși partenerilor sexuali la contact.
Cum se tratează
Negii nu au nevoie de tratament decât atunci când devin cu adevărat deranjanți. Adică, fie se află într-o zonă sensibilă, fie dau un aspect inestetic.
Există mai multe metode pentru a scăpa de negi la dermatolog.
Crioterapia presupune eliminarea papiloamelor prin înghețare cu azot lichid, dar este o opțiune potrivită în cazul leziunilor mici.
Electrocauterizarea are rezultate imediate. Înseamnă arderea negului cu ajutorul tehnicii moderne.
Însă niciuna dintre metode nu garantează că alți negi nu vor mai apărea pe corp. Există și varianta extirpării chirurgicale, dar numai în cazuri speciale.
Problema mare e că mulți aleg tot felul de variante de tratament care nu au nimic de-a face cu medicina. Or, numai dermatologul este în măsură să facă diferența dintre un neg inofensiv și o leziune cu risc cancerigen.
Medicul are soluții!
„Pentru că papiloamele cutanate sunt, de cele mai multe ori, inofensive, devine tentant pentru multe persoane să încerce să le îndepărteze la domiciliu. Aceasta variantă nu este, însă, o opțiune recomandată. Tratamentul în cadru specializat este întotdeauna de preferat, datorită siguranței pe care o oferă.
Un dermatolog va folosi instrumente sterile, cu rolul de a preveni infecțiile, iar pacientului ii poate fi aplicată topic o cremă, cu rolul de a a reduce durerea în timpul și după efectuarea procedurii. În plus, unele metode efectuate într-un cabinet de specialitate sunt atat de avansate, încat rareori lasă o cicatrice vizibilă.”, explică dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie.
Vezi și Negii plantari