Partea inferioară a spatelui susține cea mai mare parte a greutății corporale. Și e cea mai afectată de dureri. În multe cazuri, senzațiile neplăcute de la nivelul spatelui nu sunt cauzate doar de poziția defectuoasă a corpului sau de sedentarism. Ci pot fi determinate și de existența unor problemele mai grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulațiile, oasele sau chiar unele organe interne. Așadar, de ce apar durerile de spate?

De ce apar durerile de spate?

1.Leziunea unui mușchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăți sau de dormitul într-o poziție inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoțită de amorțeală. „În aceste cazuri se recomandă repaos fizic pe un plan dur (pe o saltea ortopedică, fără cărat greutăți, stat în picioare sau stat în frig), căldură locală și medicație adecvată: decontracturantă a musculaturii și antiinflamatorie. Aceasta trebuie prescrisă doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale”, subliniază dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală, Bio Ortoclinic.

2.O altă cauză a acestor dureri poate fi artroza. Este o problemă de sănătate care constă în degenerarea articulațiilor și, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialiști în urma unor investigații amănunțite.

3.Hernia de disc este acea „deplasare” a unui disc intervertebral determinată de presiunile create asupra coloanei. Acestea includ efortul fizic intens sau traumele. Și pot cauza dureri de spate. „De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părții inferioare a spatelui, feselor și membrelor inferioare. În faza acuta, se recomandă repaos total la pat și medicație conform sfatului medicului, iar în recuperare, ședințe regulate de fizioterapie și evitarea efortului, dar toate acestea după un examen RMN.”, explică dr. Mihaela Parnia.

4.Ciclul menstrual poate determina, de asemenea dureri lombare. Acestea pot fi tratate prin administrarea de analgezice, prin masaj sau exerciții ușoare.

5.Osteoporoza

Cauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenței oaselor. Pe fondul acestei fragilități, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoșe de la piață sau o căzătură pot determina fracturarea părții anterioare a oaselor slăbite. Problema este gravă și uneori poate fi remediată doar prin intervenție chirurgicală.

6.Fibromialgia, o afecțiune cronică manifestată prin oboseală și dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puțin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a șoldurilor, reprezintă, de asemenea, o posibilă cauză a durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcție de fiecare caz în parte.

7.O infecție, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri mai rare, cauze ale durerilor de spate. „Aceste posibile cauze ale durerilor de spate se depistează prin investigatii suplimentare și se tratează în funcție de fiecare caz în parte.”, afirmă dr. Mihaela Parnia.

De ce apar durerile de spate? Toate aceste posibile cauze sunt greu de stabilit de către cineva care nu e de specialitate. Și este recomandat să mergem la medic atunci când problemele se acutizează. Mai ales dacă efectuăm munci grele, avem o musculatură a spatelui și a abdomenului foarte slabe, greutate corporală mare sau corpul este supus vibrațiilor. Cum se întâmplă, de exemplu, în cazul celor care lucrează în construcții. Așa vor fi stabilite exact cauzele durerii și tratamentul potrivit.

Sursa foto: Bio Ortoclinic