„Diferența dintre ce zice și ce face popa… Dacă în sistemul sanitar românesc s-ar respecta cerința expusă de domnul ministru Tătaru, ar însemna că pentru fiecare post ocupat de personalul medical ar fi nevoie de 6-12 măști pentru fiecare 24 de ore”, a scris medicul pe contul său de Facebook, lăsând să se înțeleagă că în unitățile medicale nu este respectată această măsură.

El a făcut și niște calcule pentru situația în care personalul medical chiar și-ar schimba masca sanitară în acest interval de timp.

Astfel, ar fi nevoie de 180-360 de măști lunar pentru fiecare post în parte, iar „pentru o secție de spital cu mărimea standard de 25 de paturi, la care sunt normate (cu tot cu auxiliarele) între 20 (interne) – 30 (neurochirurgie, chirurgie cardiovasculară, arși etc.) de posturi, nevoia ar fi între minim 7.600 – 10.800 de măști lunar. PENTRU O SINGURĂ SECȚIE!”.

Prin urmare, după cum spune Dan Grigorescu, „pentru un spital cu 1.000 de paturi s-ar ajunge, lunar, la o nevoie de 40 de ori mai mare, între 304.000 și 432.000 de măști”.

Medicul mai notează: „Pare absurd de mult? Nu mă întrebați pe mine, întrebați-l pe domnul ministru. Și pe oricare dintre managerii de spitale doriți voi! Să vedeți atunci care e mărimea discrepanței între ce zice și ce face popa!”.
Amintim că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că lumea trebuie să știe că măștile de protecție trebuie schimbate după maximum 4 ore, pentru că altfel se transformă într-un real pericol pentru sănătatea celor care le poartă.

„Masca se folosește doar când suntem în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. În celelalte spații se folosește doar în condițiile în care avem o boală respiratorie și putem infectă noi.

O mască se folosește între 2 și 4 ore. Dincolo de acest interval poate deveni ea însăși un pericol, pentru că la nivelul ei se pot adună secreții”, a explicat Nelu Tătaru.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Cât vor costa măștile produse în România? Se plafonează sau nu prețul lor?

Citește și: