În Romania, sunt aproximativ 1.000.000 de oameni care suferă de astm bronșic. 10% dintre ei au astm sever. În fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor. In fiecare an, 30% dintre cei care suferă de astm lipsesc de la serviciu sau școală din cauza unei spitalizări ori a unui tratament de urgență pentru astm. Pe 1 pacient din 5, simptomele de astm îl impiedică total să munceasca sau să studieze.

Cum te îmbolnăvești de astm

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii. Nu poate fi vindecata, dar poate fi tinuta sub control. Scopul tratamentului este reducerea si prevenirea atacurilor de astm. Acestea sunt numite si episode sau crize. Și se manifesta prin tuse, dispnee, respiratie suieratoare, senzatie de sufocare, anxietate.

Acestea pot fi prevenite prin controlul unor factori de risc:

  • fumatul: aproximativ jumatate dintre cazurile noi de astm apar la fumatori;
  • mediul de la serviciu: astmul ocupational apare ca o reactie la alergeni de la locul de munca;
  • mediul de acasa: praful, acarienii, gandacii (este demonstrat ca oamenii care traiesc in case infestate cu gandaci au de patru ori mai multe sanse sa faca astm decat ceilalti)

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca schimbarile climatice si poluarea au impact direct asupra sanatatii oamenilor si mai ales a sanatatii plamanului. Cresterea continua a temperaturilor va conduce la cresterea poverii astmului.

Tratamentul ajută!

Multi pacienti romani nu isi iau tratamentul. Cea mai importanta cauza este uitarea: 49% dintre pacienti uita sa isi administreze medicatia zilnic. Aproape jumatate dintre pacienti (47%) renunta la medicatie cand se simt mai bine. Cu toate ca astmul este o boala cronica. Alte motive pentru care pacientii renunta la tratament sunt teama de efecte adverse (33%), credinta ca medicamentele sunt inutile (26%), credinta ca medicatia afecteaza viata de zi cu zi (24%). 40% dintre pacienti renunta la medicatia inhalatorie din motive financiare. Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienti pentru a descrie criza astmatica sunt: lipsa de aer, sufocare si frica.

Pacientii cu astm sever au o calitate a vietii scazuta. Au simptome zilnice, fac exacerbari frecvente. Se interneaza des, lipsesc de la scoala / serviciu. Au activitate fizica limitata. Pentru tratamentul astmului sever se recomanda stabilirea fenotipului. În functie de care medicul decide un tratament personalizat. Specialistii au elaborat pentru prima data la sfarsitul anului 2018 primul GHID dedicat ASTMULUI SEVER si dificil de tratat.

STOP pentru astm!

Simptome – evaluare periodica si detaliata

Teste respiratorii – spirometrii

Observa si evalueaza periodic astmul

Poti incepe un tratament adecvat

Este mesajul specialiștilor din întreaga lume, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului. Iar Societatea Română de Pneumologie organizează din nou testări gratuite (spirometrii), in București.

 ”STOP pentru astm este sloganul sub care se desfasoara in acest an Ziua Mondiala de lupta impotriva astmului. Pacientii trebuie sa faca testari periodice (spirometrii), sa evalueze detaliat simptomele impreuna cu medicul si, cel mai important, sa ia tratamentul cu acuratete. Astfel astmul poate fi controlat.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Spirometriile sunt testarile cele mai simple, neinvazive, nedureroase si deloc consumatoare de timp pe care le poate face cineva cu probleme respiratorii.

”Si anul acesta oferim spirometrii gratuite, pe 11-12 mai, in curtea Spitalului Coltea, cu intrare dinspre Bdul Ion C. Bratianu. Speram sa vina cat mai multi oameni.” adauga prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Sursa foto: Deci se poate