Rinoreea poate fi cauzată de orice factor iritant care inflamează țesutul nazal. Răceala și gripa sunt primele cauze ale nasului care curge, dar mai sunt și alte probleme de sănătate care se manifestă în acest fel. Iată care sunt acestea, când e cazul să mergi la medic și ce poți face acasă pentru ameliorarea simptomelor!

Curge nasul, dar nu ești răcită? Vezi care pot fi cauzele!

Iată câteva dintre cauzele ce pot determina secrețiile nazale în exces:

Când trebuie să te prezinți la medic dacă îți curge nasul

Chiar dacă secrețiile nazale sunt inconfortabile, acestea trec de obicei de la sine, în câteva zile. Ocazional însă, pot semnala probleme mai grave de sănătate, după cum am menționat mai sus, iar copiii sunt mult mai sensibili, așa că trebuie să le fie acordată o mai mare atenție.
În cazul adulților, trebuie mers la medic când: nasul curge mai mult de 10 zile consecutive, se instalează febra (peste 38 de grade), secrețiile capătă o culoare gălbuie sau verde și sunt însoțite de dureri sinusale sau febră (sunt semne de infecție bacteriană). De asemenea, adresează-te de urgență medicului dacă, după o lovitură puternică la cap, îți curge sânge din nas sau ai secreții nazale foarte apoase și abundente.
În cazul copiilor, medicul pediatru trebuie anunțat dacă: copilul are mai puțin de 2 luni, are febră și îi curge nasul sau este foarte înfundat, cauzându-i probleme respiratorii.

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor. Ce să faci acasă când îți curge nasul

Dacă ești îngrijorată în privința secrețiilor nazale abundente, dar nu poți ajunge imediat la medic, iată ce poți face pentru ameliorarea simptomelor:

  • suflă-ți nasul cu blândețe, fără să te forțezi
  • evită factorii alergeni (praf, polen etc.)
  • ia antihistaminice – numai în cazul în care curge nasul și apar simptome precum strănut, ochi înlăcrimați și mâncărime oculară
  • în cazul copiilor mici și sugarilor, este indicată folosirea unui aspirator nazal pentru îndepărtarea secrețiilor
  • evită fumatul și spațiile cu mult fum
  • bea multă apă
  • folosește spray-uri cu soluții saline pentru decongestionarea și curățarea blândă a foselor nazale

Sursa foto: 123rf.com