Păpădia are efecte detoxifiante absolut excepţionale şi a fost folosită încă din Antichitate pentru drenarea bilei şi pentru efectul său tonic. Nu e deloc pretenţioasă şi creşte pe aproape întreg teritoriul ţării noastre. Recunoşti şi tu florile mari, de culoare galben intens, care ”inundă” pajiştile în fiecare primăvară. Preferă locurile însorite, putând fi întâlnită prin păşuni şi fâneţe. Simbol purificator al lunii mai, păpădia ajută ficatul să elimine toxinele din sânge. În plus, accelerează procesele de digestie și, astfel, vei avea un tranzit intestinal mai bun și îți vei putea menține abdomenul plat. După răsfățurile culinare din ultima vreme, este timpul să-ți recapeți silueta și starea de bine! Fă și tu o cură cu păpădie la sfârșit de luna mai.

Citește și: 3 secrete să faci miere de păpădie ca la carte!

De ce e sănătoasă o cură cu păpădie

Păpădia este bogată în pro­tide (2,8%) şi glucide (7,5%). Frunzele verzi mai conţin vitaminele A, B2, C şi D, precum şi numeroase elemente minerale, fiind indicate în curele de primăvară. Simbol purificator al lunii aprilie, păpădia este un adevărat elixir într-o gamă uimitoare de afecţiuni: acnee, dezechilibre hormonale, hemoroizi, varice, celulită, gută sau reumatism. În plus, ajută ficatul să elimine toxinele din sânge şi accelerează procesele de digestie. Astfel, vei avea un tranzit intestinal bun şi îţi vei putea menţine abdomenul plat.

Cum poți face o cură cu păpădie. Cum prepari ceai de păpădie

Pentru a prepara infuzia din păpădie, adaugă două linguriţe de amestec de plantă, frunze şi rădăcini la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat 10-15 minute, iar după aceea strecoară. Bea câte două-trei căni pe zi.

Pentru un decoct care ajută la slăbit, amestecă 40 g păpădie, 20 g frunze de mesteacăn, 15 g flori de soc, 25 g scoarță de crușin, fierbe 5-10 minute și apoi lasă amestecul acoperit 15 minute. Bea zilnic 2-3 ceaiuri călduțe și neîndulcite, între mesele principale, într-o cură de o lună. Metabolismul tău va fi pus la treabă. Astfel, vei veni de hac celulitei și vei declara război kilogramelor care-ți sunt de prisos.

Cură cu păpădie. Suc de păpădie

Sucul de păpădie îl prepari din rădăcini proaspete și frunze, la care adaugi o lingură glicerină, apă și alcool de 90°. Ia câte o lingură, de trei ori pe zi, timp de 3-6 săptămâni. Sucul astfel consumat combate stările de oboseală, astenie nervoasă și revigorează tenul.

Citește și: Rădăcina de păpădie, beneficii pentru organism

Cură cu păpădie. Sirop de păpădie

Sirop de păpădie: pune 300 g flori de păpădie într-un litru de apă rece. Încălzeăte la foc mic până fierbe, acoperă și lasă să infuzeze peste noapte. După aceea strecoară, stoarce sucul și adaugă un kilogram de zahăr și zeama de la o lămâie. Mai fierbe amestecul la foc mic, într-un vas acoperit, până ajunge la consistența de sirop. Ia câte o linguriță la micul dejun, deoarece stimulează secreția biliară și eliminarea reziduurilor.

Cură cu păpădie. Cura cu tije de păpădie

Ca să scapi de varice și de kilogramele nedorite, mănâncă pe stomacul gol, cu un sfert de oră
înainte de masa de prânz, 5-10 tulpini de păpădie neînflorită, timp de 10-14 zile. Cura nu trebuie
prelungită după ce păpădia a înflorit. Dacă nu suporți gustul foarte amar, amestecă tulpinile cu miere de albine.

Sursa foto: 123rf.com