Cura cu grâu sau cu ovăz verde are numeroase beneficii pentru sănătate. Printre ele se numără reducerea inflamației din organism, îmbunătățirea funcției creierului și a dispoziției. Extractul de grâu sau ovăz verde provine din tulpini și frunze, care sunt recoltate devreme în timp ce planta este încă verde.

Beneficiile ovăzului verde

Cura cu grâu sau cu ovăz verde aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Sucul de ovăz verde este bogat în fier, mangan și zinc. Îmbunătățește sănătatea creierului,  performanță fizică și sexuală. Combate insomnia și stresul. Poate îmbunătăți fluxul sanguin. În acest fel, scade riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral. În plus, este bogat în antioxidanți, care ajută la reducerea inflamației.

Studiile de laborator indică faptul că avenantramidele din ovăz pot reduce producția și secreția de citokine, compuși proinflamatori sunt asociați cu un risc crescut de boli de inimă și alte afecțiuni cronice. Mai poate ajuta la menținerea sănătății creierului la adulții în vârstă. În mod tradițional, a fost utilizat pentru ameliorarea stresului, anxietății și depresiei. Nu s-au constatat efecte adverse sau interacțiuni medicamentoase, dar nu există cercetări ample pe această temă. În plus, nu a fost studiat la copii sau femei însărcinate sau care alăptează.

Beneficiile grâului verde

Despre sucul din iarbă de grâu se spune că ar putea preveni apariția cancerului. Are un efect detoxifiant puternic. Are multe beneficii terapeutice și este considerat o hrană completă. Are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare. Conține: fier, calciu, enzime, magneziu, fitonutrienți, 17 aminoacizi, vitaminele A, C, E, K și complexul B, clorofilă, proteine. Clorofila ajută la detoxifierea organismului, scăderea colesterolului și la susținerea funcției hepatice. Odată ce substanțele toxice sunt eliminate, este posibil să simți o creștere a nivelului de energie și o sănătate mai bună în general.

Citește și: Cum să pregătești semințe încolțite pentru salate

Cura cu grâu sau cu ovăz verde. Indicații și contraindicații

Grâul verde stimulează digestia. Combate gazele interstinale, balonarea și disconfortul abdominal. Iarba de grâu poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipației, a sindromului intestinului iritabil și a altor probleme digestive. Poate stimula metabolismul și ajuta la pierderea în greutate. Fiind atât de bogată în nutrienți, te ajută să simți senzația de sațietate mai repede și să o păstrezi pe un termen mai lung. Îmbunătățește imunitatea. În unele cazuri, consumul poate avea și efecte secundare, cum sunt: greaţă, dureri de cap, constipație, diaree, febră. De obicei, dispar de la sine. Dacă nu, ar fi bine să încetezi administrarea și să consulți medicul. Nu ar trebui să bei suc de grâu verde dacă ești gravidă, alăptezi sau ești alergică la grâu.

Citește și: Alimentația corectă după nașterea prin cezariană

Cura cu grâu sau cu ovăz verde. Cum se prepară sucul

Pune la încolțit grâu sau ovăz. Când iarba a crescut la 14-15 centrimetri lungime, taie tulpinile și dă-le prin blender. Nu este bun aparatul care operează prin centrifugare, ci prin presare. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi un aparat de tocat carne sau stoarce prin presare. Pentru 50 ml ai nevoie de două mâini de tulpini. Sucul se consumă la maxim un sfert de oră de la preparare. Se poate adăuga suc de lămâie sau de portocale, pentru gust. În ce privește sucul de grâu verde, se consumă la început o linguriță, după care doza crește treptat la 50-100 ml, împărțite în două-trei doze zilnice. Se pot cumpăra din comerț pulbere sau capsule cu grâu sau ovăz verde. Cura se poate ține pe termen lung.

Citește și: Tot ce trebuie știi despre fibrele din alimentația copilului tău

Cura cu grâu sau cu ovăz verde. Beneficiile grâului

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Grâul verde este remineralizant şi tonic. Este folosit ca adjuvant în tratamentul bolilor digestive, cardio-vasculare, ale aparatului respirator, renal, ale sistemului nervos şi în tratamentul unor boli de piele. Este foarte util, în special pentru copii şi persoanele în vârstă, deoarece acționează ca tonifiant şi sedativ. Deoarece grâul încolţit conţine fosfor, magneziu, calciu, vitaminele A, B, E, K, D şi PP, proteine, glucide, enzime etc., este recomandat ca supliment nutriţional în foarte multe afecţiuni cronice. Se fac cure de trei-patru săptâmâni,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com