Se mai întâmplă să simțim că tot sângele ne invadează fața. Fie că ne rușinăm, fie că depunem efort, fie că ne emoționăm puternic. Însă, atunci când culoarea e mai accentuată la nivelul nasului și pomeților, poate fi vorba despre cuperoză. În mare parte, femeile o consideră doar o problemă estetică, ce poate fi rezolvată cu ușurință la salonul cosmetic. Dar nu e chiar așa. Cuperoza este o afecțiune.

Cuperoza este a femeilor

Cuperoza este o afecțiune specifică îndeosebi femeilor, care se caracterizează prin apariția unor vinișoare roșii la nivelul feței, urmată de înroșirea pielii. Cauza principală o reprezintă dilatarea vaselor de sânge. În dezavantaj sunt persoanele cu ten foarte deschis la culoare, cu pielea subțire și cu elasticitate scăzută a pereților capilarelor. În mod normal, capilarele se dilată pentru a permite fluxului crescut de sânge să treacă, apoi revin la normal. În caz de cuperoză, acestea nu mai pot reveni la forma inițială, motiv pentru care apare roșeața pielii. În plus, pielea este uscată și foarte sensibilă, nuanța sângerie a tenului devine permanentă și, în unele situații, poate fi chiar însoțită de edeme sau umflături. Boala apare cu precădere la vârstă mijlocie, între 30 și 50 de ani.

De ce apare cuperoza

Principala cauză a acestei afecțiuni este ereditară și ține de elasticitatea scăzută și circulația sanguină defectuoasă. Dar și alți factorii au rolul lor. Expunerea excesivă la soare, la căldură sau la temperaturi scăzute în mediul ambiant dăunează pielii. Și tratamentele cosmetice, substanțele iritante ajung să-și pună amprenta asupra sănătății, subțiind pielea odată cu înaintarea în vârstă. În foarte multe cazuri, de apariția cuperozei mai sunt responsabili și factorii endocrini. Dereglările hormonale frecvente la menopauză, în sarcină sau în alt tip de afecțiuni ale glandelor duc la manifestări de acest gen. Și afecțiunile gastro-intestinale, precum gastrita, colonul iritabil, diareea și constipația, infecțiile intestinale pot duce la apariția cuperozei. Fumătoarele, consumatoarele de alcool și de alimente prea fierbinți și condimentate, hipertensivele se pot aștepta la asemenea neplăceri. De aceea, înainte de a vă pune singure diagnosticul, este indicat să cereți sfatul unui medic dermatolog, pentru a vă îndruma către analizele necesare și tratamentul potrivit.

Și totuși, se tratează!

„Atunci când se dilată vasele de sânge apare rețeaua cuperotică ce dă pielii acea culoare roz-roșie care se accentuează la efort, la variații de temperatură rece-cald sau după consum de alcool. Un tratament foarte eficient este cel cu lumină intens pulsată (IPL) și lasere Nd-YAG. Aceste proceduri închid vasele și distrug sângele alterat. Sunt necesare minimum două ședințe pentru un rezultat bun. Este un tratament rapid, de aproximativ 15 minute, pentru toată fața, ușor, eficient, cu rezultate vizibile imediat. Alte tratamente efectuate la recomandarea medicului sunt administrarea de antibiotice, aplicații locale cu creme anti-inflamatoare și antibacteriene, masajul de drenaj sau crioterapia. Aceasta din urmă se efectuează printr-un masaj cu azot lichid, fără reacții adverse.”, spune Dr. Anca Doboș, dermato-venerolog, Clinica Hyperion, Galați.

Sursa foto: Shutterstock