Dr. Cristina Răduță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură, îți recomandă remedii din plante, terapia florală Bach și o dietă adecvată ca să faci renunțarea la fumat permanentă. Uleiurile esentiale de lămâie, grepfrut sau portocal folosite în lămpi de aromoterapie ameliorează starea de sevraj. Citește despre cum te lași de fumat cu ajutorul remediilor naturale.

Cum te lași de fumat: folosește valeriană, dușmanul poftei de nicotină

Medicul recomandă câteva plante care te ajută să te lași de fumat. Corpul va reacționa pozitiv în condiții de stres fizic și emoțional. Valeriana este foarte utilă în această perioadă, deoarece calmează pofta de nicotină și ameliorează stările de anxietate, neliniște, insomnie și stres. Se poate lua pulbere de rădăcină uscată, de trei ori pe zi, câte un vârf de cuțit. Dacă nu îți surâde acestă metodă, poți folosi infuzia (o linguriță de plantă la o cană cu apă), care se bea seara la culcare, sau tinctura preparată din 20 g rizomi şi rădăcini de valeriană la 100 ml alcool de 60-70º, prin macerare, timp de 8 zile. Se iau 15-20 picături de trei ori pe zi, ultima doză seara, la culcare. Menta este recomandată adesea pentru tratamentul dependenței de nicotină și are efect de calmare și ridicare a moralului în perioada renunțării la fumat. Se beau maximum două căni pe zi, în mai multe etape.

Ce ale beneficii mai are consumul de ceai de valeriana

Citește și: Cancerul la plămâni ucide câte un român pe oră

Cum te lași de fumat cu ajutorul remediilor naturale: Folosește sunătoarea împotriva sevrajului

Atunci când încerci să te lași de fumat, poate apărea sevrajul. Sunătoarea reduce simptomele din sevrajul nicotinic. Este utilă nu numai în dependența de nicotină, dar și în cea de alcool. Se face ceai din două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Passiflora reduce anxietatea asociată perioadei de renunțare la fumat. Se găsește în comerț sub formă de preparate standardizate. Cătușnica este o plantă despre care se știe din vechime că te scapă de patima fumatului. Se face infuzie dintr-o linguriță la o cană cu apă și beau două-trei căni pe zi.

Dieta bogată în legume și fructe te ajută să te lași de fumat

Cum te lași de fumat? Pe lângă fitoterapie, Dr. Răduță recomandă o dietă bogată în legume și fructe, „care vor susține procesul detoxifierii. În plus, alimentele bogate în vitamina C au ca efect diminuarea poftei de nicotină”. Se știe și tendința fumătorilor de a se îngrășa, dar asta se întâmplă doar pentru că înlocuiesc fumatul cu ronțăitul. Dacă, în loc de covrigei sau chips-uri, vei avea fructe sau legume proaspete la tine, sigur nu vei mai lua în greutate.

Dr. Cristina Răduță

Dr. Cristina Răduță

Cum te lași de fumat cu ajutorul remediilor naturale. Tratament personalizat

”Dacă te lași de fumat, renunțarea la viciu este cea mai bună cale pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Sunt persoane care pot selecta cea mai bună metodă, dar exista și cealaltă categorie, extrem de numeroasă, pentru care este nevoie de consiliere. Aici intervine specialistul care după o investigație generală a organismului stabilește regulile cele mai simple care corespund lui și îl ajută în delimitarea clară a motivației.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com