Uităm să ne ridicăm cu orele din fața calculatorului și nu ținem cont nici o clipă de ce înseamnă poziție corectă la birou, iar seara, ne plângem de dureri de spate și nu numai. Această patologie de calculator, care poate varia de la spondiloză la hernie de disc, este din ce mai des întâlnită la persoane tot mai tinere, din cauza locurilor muncă în care oamenii sunt nevoiți să stea timp îndelungat, uneori mai mult de opt-nouă ore, în fața unui computer.

Cum trebuie să stai la calculator

Nu întotdeauna, poziția pe care o adoptăm, ergonomia scaunului și așezarea calculatorului sunt optime. De aceea, de foarte multe ori, se stă cu trunchiul întors, rotat, sau la o distanță mult prea mare față de ecranul calculatorului. ”Aceste lucruri provoacă proiecția anterioară a cefei, adică ne determină să aplecăm capul înainte, curbând exagerat coloana cervicală. De asemenea, dacă scaunul nu are brațe și cotul nu are pe ce să se sprijine, iar tastatura nu este în continuarea mâinii pot să apară dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor”, explică directorul medical al celei mai mari clinici de vertebrologie din România, dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, Bio Ortoclinic. Toate aceste poziții vicioase pot aduce multă suferință la nivelul coloanei cervicale și la nivelul coloanei lombare, dacă nu știm ce înseamnă o poziție corectă în fața calculatorului. Iată câteva din regulile pe care trebuie să le respecte cei care muncesc toată ziua la calculator:
1. Scaunul trebuie să aibă spătar înalt și drept, dar și brațe, pentru a avea pe ce să sprijinim coatele la nivelul de înalțime al tastaturii.
2.Distanța față de desktop trebuie să fie la nivelul unei lungimi de braț.
3.Este foarte important ca picioarele să se sprijine pe o treaptă, fie ea specială pentru acest lucru sau realizată, de exemplu, din câteva topuri de hârtie.
4.Poziția de lucru trebuie întreruptă prin pauze succesive, la interval de 45-50 de minute, în care să încercăm să ne mișcăm și chiar să facem câteva exerciții de întindere pentru coloana cervicală și pentru cea lombară, precum și pentru restabilirea circulației optime la nivelul picioarelor (mișcări de pedalare și de rotație la nivelul gleznelor, scuturări ușoare etc.).

La ce riscuri te expui

dr Iulia Belc,  director medical Bio Ortoclinic

dr Iulia Belc, director medical Bio Ortoclinic

”Persoanele care stau foarte mult la birou, în poziție șezândă, se pot confrunta cu mai multe probleme de sănătate”, avertizează dr. Iulia Belc. Se perturbă circulația de întoarcere, circulația venoasă și seara apar edemele, la nivelul picioarelor. Și ochii au de suferit din cauza timpului prea lung petrecut la calculator. Devin roșii, obosiți, dau senzație de usturime sau de arsură. Pentru a evita aceste efecte, chiar și atunci când nu avem nevoie de corecție de vedere e indicat să purtăm ochelari cu lentile antireflex și să folosim picături pentru ochi. Pot apărea tulburări de somn, de memorie, de concentrare și chiar irascibilitate. ”Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate dacă în momentul în care apar durerile de coloană facem un consult medical pentru o evaluare corectă și, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburărilor de statică și a durerilor vertebrale. Decompresiile, mobilizările, gimnastica medicală asistată, fizioterapia sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut în fața calculatorului”, subliniază specialistul. Dr. Belc mai spune că ar fi ideal să asociem toate aceste lucruri cu sport sau câteva ore de mișcare, măcar în weekend, dacă în cursul săptămânii nu sunt posibile plimbările pe jos au cu bicicleta, înotul sau exercițiile de sală.

Sursa foto: 123rf.com