Oricare dintre noi are un ritual zilnic de îngrijire personală. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. Și oricât de rușinos ți s-ar putea părea să discuți despre un subiect tabu precum spălarea regiunii intime, mai bine te informezi cum se face corect acest lucru, decât să suferi mai târziu. Căci ai ocazia să afli cum te îmbolnăvește spălatul excesiv.

Cum te îmbolnăvește spălatul și unde greșești

Sănătatea intimă are mult de suferit din cauza unor greșeli. Pe care le facem zilnic. Începând de la purtarea de lenjerie inadecvată sau a pantalonilor prea strâmți, până la spălături vaginale zilnice nerecomandate de niciun specialist. Ne facem singure rău, cu sau fără voie. Până și ceea ce mâncăm poate influența sănătatea organelor genitale. Prea mult zahăr și o cantitate mare de carbohidrați pot accentua infecțiile în sfera ginecologică. Și favorizează dezvoltarea enervantei ciuperci care declanșează candidoza atât de greu de tratat.

Pe de altă parte, excesul de antibiotice distruge flora bacteriană benefică. Crescând riscul infecțiilor. De aceea, orice tratament cu antibiotice trebuie însoțit de iaurturi. Cu scopul de a reface flora intestinală și vaginală. Deși foarte feminin și atrăgător, chilotul de tip tanga, mai ales din materiale sintetice, sporește riscul infecțiilor bacteriene. În timpul actului sexual, secrețiile vaginale pot face ca bacteriile să ajungă în vezica urinară. Ceea ce poate duce la apariția cistitei. Așa că urinarea și dușul de după sunt obligatorii pentru eliminarea bacteriilor. Totuși, specialiștii nu sunt de acord cu dușul vaginal zilnic. Decât în cazul unor tratamente, nicidecum ca ritual de îngrijire cotidiană, dat fiind că astfel se deteriorează flora vaginală.

Ce boli ginecologice ne pândesc

Spălăturile vaginale fără recomandarea medicului produc dezechilibre iși chiar infecții supărătoare și cu complicații grave pe termen lung, cum ar fi vaginita bacteriană sau boala inflamatorie pelvină. Unele dintre produsele de igienă conțin substanțe chimice agresive, care pot perturba funcțiile endocrine, irita regiunea intimă și distruge echilibrul florei bacteriene. Este foarte important ca produsele de igienă intimă să conțină lactobacili, benefici în refacerea florei vaginale, și să fie achiziționate din farmacii. Și șervețelele umede, precum și tampoanele interne pot crea neplăceri, așa că este de preferat să fie utilizate cât mai rar sau deloc.

Atenție la neatenție!

„Igiena intimă internă nu se face în fiecare zi atunci când avem o floră vaginală normală, căci riscăm să distrugem lactobacilii care ajută la menținerea echilibrului zonei intime. Aceasta se recomandă doar în cazul unor afecțiuni ginecologice, pentru o perioadă determinată, numai la sfatul medicului ginecolog. Dacă flora vaginală este agresată prin spălări interne repetate, cu produse potrivite pentru piele, zona se usucă excesiv și intervin usturimi, mâncărimi, mici sângerări. În ceea ce privește igiena intimă externă, trebuie să utilizăm produse care ajută la refacerea florei vaginale dezechilibrate și care ameliorează simptomele.”, spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, clinica Fertilia.

Sursa foto: