Perioada sărbătorilor e pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Căci nu oricine poate să se îmbuibe cu de toate, fără să aibă de suferit. Pe unii alcoolul îi doboară, pe alții mâncarea mult prea grasă, prea multă. Și cine mai țin cont, în toiul petrecerii, că face vreun tratament, că bila îi e leneșă, stomacul ori ficatul prea sensibil?!

La ce să te aștepți

Că te știi perfect sănătos ori suferind de vreo boală, tot trebuie să fii atent atunci când te pornești la petrecut. Mai ales dacă ai și ținut post înainte! Căci, dintr-o dată, cele mai importante organe şi funcţii ale organismului sunt atacate de un val de alimente și lichide periculoase. E chiar firesc să apară dureri, colici, vărsături, balonări, disconfort. În plus, cei care urmează tratamente pentru diverse afecțiuni ar trebui să știe deja că unele ingrediente sau preparate interacționează cu medicamentele, așa încât e posibil ca acestea din urmă să nu-și mai facă efectul sau să facă rău. Prea multe grăsimi, proteine și dulciuri laolaltă pun la încercare vezica biliară, oricât de în formă ar fi ea. Dischinezia biliară e una dintre cele mai frecvente boli de sezon și e însoțită de dureri insuportabile, grețuri, vărsături, amețeli. La fel se întâmplă și în cazul hipotoniei și colicii biliare, cauzată de prezența litiazei (a pietrelor mai exact). Așa că nu e de mirare că mulți ajung de la bal, la spital, la propriu. Mesele copioase, emoțiile, frigul de afară, menstruația și unele medicamente sunt combinația „ideală” pentru consecințe nefaste ale unui ospăț.

Pregătește-ți trusa de urgență

Ai savurat din plin gustul distracției și acum nu ți-e bine deloc. Tot sertarul-minune sau dulăpiorul cu „buline” îți rămân aliați de nădejde. Dar asta numai dacă le-ai aprovizionat corespunzător înainte. E cazul să dai o raită prin farmacii, ca să-ți faci stocul de leacuri. Când vezica biliară și ficatul au de suferit, trebuie să ai la îndemână pastiluțe pe bază de anghinare, diuretice ușoare și antivomitive. Colita și enterocolita semnalează nemulțumirile pancreasului. Niște suplimente pe bază de enzime digestive și fermenți pancreatici nu strică. Abuzul alimentar poate stârni şi crize de ulcer. De aceea, nu trebuie să-ți lipsească pansamentele gastrice și inhibitoarele de secreție gastrică. Indigestei îi vin de hac laxativele sau antidiareicele, după caz, dar și antivomitivele. N-ar fi rău să ai în casă și ceaiuri, atât hepatice, cât și digestive, și să bei din ele, câte 1,5-2 l pe zi în perioada sărbătorilor. La masă, nu spune nu morcovilor, țelinei, merelor, verzei crude, portocalelor, ananasului crud și grepfrutului, căci previn constipația, ard din calorii și ușurează digestia.

Cum te dregi și scapi de mahmureală

Totul se învârtește în jur, orice șoaptă se transformă în tunet, setea îți încleștează gura, te doare capul, îți tremură fiecare fibră și nodul din gât e mai mare decât pumnul. La cea mai mică tentativă de a te ridica din pat, simți nevoia să-ți golești stomacul. Așa e după prea multe licori bahice îngurgitate. Cine are borș natural în casă sau zeamă de varză acră mare noroc are. Un litru de borș combate simptomele intoxicației cu alcool. Totuși, companiile farmaceutice s-au gândit și la acest aspect și există pe piață medicamente speciale. Nu previn intoxicația, însă ajută la eliminarea toxinelor. Și antiacidele efervescente au astfel de proprietăți. Iar banala aspirină poate face minuni, împreună cu multă apă minerală și vitamine din complexul B, C, calciu și magneziu. Chiar dacă ți pare inacceptabil, un amestec de alimente grase îți poate face foarte bine. O supă de legume, o ciorbă acră, sucurile naturale sunt cele mai înțelepte opțiuni. În niciun caz nu merge pe ideea „cui pe cui se scoate”.

Atenție la medicamente!

Eficienţa unui medicament depinde atât de momentul administrării, respectarea dozei, dar şi de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. ,, Unele medicamente trebuie administrate după masă, altele în timpul mesei. Este necesar să se ştie şi să se respecte aceste indicaţii pentru ca medicamentul să fie eficient şi sigur. O altă precauţie e legată de modul de administrare a medicamentelor pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrită, care trebuie administrat pe stomacul gol, dimineaţa, pentru a avea timp să scadă aciditatea înainte de a introduce în stomac alimentele. În caz contrar, medicamentul nu-şi face efectul. Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Sucul de grepfrut este de asemenea periculos pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. Cine ia antibiotice, anticolesterolice, antitusive şi anticonvulsivante, nu trebuie să-l consume. Trebuie să se țină cont și de faptul că medicamentele se administrează cu apă şi nu cu sucuri naturale sau carbogazoase.”, spune dr. Evelina Moraru, Spitalul de Urgenţă „Sfânta Maria” Iaşi.

Sursa foto: haligdaeg.blogspot.com