Rinichii fac parte din acea categorie de organe interne care preferă să nu „strige în gura mare” când suferă de ceva. Pe de altă parte însă, este posibil să primim semnale din partea rinichilor sau a întregului aparat urinar, fără să existe vreo afecțiune în acea regiune. Așa se face că, dacă nu luăm legătura cu un specialist, riscăm să ne agravăm iremediabil starea de sănătate.

„Stația de epurare” are nevoie de revizii

Dacă ar fi să-i comparăm cu ceva, am putea spune despre rinichi că sunt „stația de epurare” a organismului. Au rolul de a curăța sângele, eliminând „deșeurile toxice” și surplusul de apă. Tot ei țin echilibrul potasiului și al sodiului în sânge, reglează tensiunea arterială. Primăvara nu este un anotimp prietenos pentru ei căci acum au loc cele mai multe intervenții în cazul pietrelor la rinichi. Pietrele duc la apariţia infecţiilor urinare, a unor puternice dureri şi chiar la blocajul renal. Rinichii anunță existența pietrelor prin dureri abdominale foarte puternice, ameţeală, febră, durere la urinare, urină tulbure şi cu sânge. Durerile apar noaptea sau în zori de zi. O radiografie sau o ecografie abdominală, cu precădere asupra vezicii urinare, poate scoate la iveală afecțiuni nebănuite.

Așa îți dau de știre rinichii

Într-o zi, te trezești cu pleoapele umflate. Altă dată, te deranjează inelele sau verigheta. La un moment dat, parcă nici gleznele și gambele nu mai arată bine. Dacă știi că ai niște kilograme în plus, o tensiune mare și dacă fumezi, e foarte posibil ca rinichii tăi să-ți „vorbească” prin semnele de mai sus. Ia în calcul posibilitatea unei afecțiuni a rinichilor la primele junghiuri din regiunea lombară! În cele mai multe cazuri, durerea de spate reprezintă simptomul grăitor al bolilor renale. Fie că este localizată într-un punct fix, fie că e difuză, puternică sau slabă dar deranjantă, durerea de mijloc pe care o dau bolile de rinichi se poate confunda foarte ușor cu o criză de discopatie sau cu alte afecțiuni ale coloanei vertebrale. Când durerea se localizează în punct fix, apare spontan și trece repede, poate fi semnalul de alarmă al unui singur rinichi bolnav, cum se întâmplă în pielonefrită, tuberculoza și litiaza renală, cancerul renal. Cel mai des întâlnite dureri sunt așa-numitele colici și apar ca urmare a tensionării vezicii biliare, aflată în imposibilitatea de a se evacua. Este foarte important de știut că o colică renală apare, de obicei, ca semn al unei boli destul de grave. Uneori, durerea resimțită în regiunea ficatului poate fi semnul unei colici renale!

Când să dai fuga la medic

Dr-Andreea-Andronesi

Dr. Andreea Andronesi

„Simptomatologia determinată de o afecțiune renală cronică este, de multe ori, puțin zgomotoasă și nespecifică, ceea ce întarzie nedorit de mult un tratament optim. Modificările de aspect ale urinii (urina tulbure, care face spumă, urât mirositoare sau cu sânge), edemele pleoapelor sau ale picioarelor, în special cele prezente încă de dimineață, la trezire, însoțite de reducerea cantitativă a urinii comparativ cu aportul zilnic de lichide, durerile lombare, mai ales dacă iradiază spre partea anterioară și inferioară a abdomenului, înspre organele genitale, jetul urinar slab sau usturimea la urinat, necesitatea de a se trezi frecvent noaptea pentru a urina, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, o stare inexplicabilă de oboseală, paloarea, mirosul neplăcut al respirației sunt toate semne ale unei eventuale afecțiuni cronice renale care trebuie să determine pacientul să se adreseze medicului.”, spune Asist. Univ. Dr. Andreea Andronesi, specialist nefrologie, Clinica MedHelp, București.

Sursa foto: 123rf.com