Ai un partener stabil, o viață sexuală aparent ferită de riscuri, o igienă intimă corectă. Cu toate astea, bolile cu transmitere sexuală ( BTS ) nu iartă. Și asta pentru că se pot lua și prin alte căi decât contactul intim propriu-zis și, ce e mai important, unele dintre ele nici nu se manifestă vizibil decât în faze destul de avansate, altele având simptome asemănătoare cu ale altora mai puțin grave. Prin urmare, dacă observi și cea mai mică modificare a stării tale de sănătate, ia imediat legătura cu un specialist.

Când te doare, e grav!

De obicei, bolile intime nu dor. Dau câteva semnale firave, însă majoritatea femeilor le ignoră. Căci se pot confunda cu ușurință, în multe cazuri, cu simptomele sindromului premenstrual sau cu banale infecții urinare. Iar vara, e ușor să dai vina pe un duș rece, pe mersul desculț, pe scăldatul în piscină sau în apa mării ceva mai rece, ca să presupui o eventuală răceală, în loc să te gândești că poate fi vorba de ceva mai grav. Tot în sezonul estival, lenjeria de corp și, îndeosebi, costumul de baie, poate favoriza dezvoltarea unor bacterii responsabile pentru apariția unor afecțiuni intime.

Atenție la semne!

Ca să știi cum să recunoști o posibilă boală intimă, vezi dacă ai primit deja din partea organismului vreunul dintre următoarele semne:

1.Miros ciudat

Dacă observi o modificare a mirosului în regiunea intimă, nu face greșeala de a te spăla mai des sau de a folosi odorizante de tot felul. Mergi mai întâi la medic, căci poate fi vorba despre o candidoză, o vaginită, despre Chlamydia, tricomoniază sau, mai rău, de infecție cu HPV.

2.Senzație de mâncărime

Cu scărpinatul, spălăturile vaginale și tot felul de remedii recomandate de cunoștințe nu rezolvi nimic. Poți chiar să agravezi situația. Așa că cere sfatul medicului înainte de a aplica orice leac. Și studiază cu atenție regiunea intimă! Nu ignora nici cea mai mică bubiță! Tricomonaza, vaginita bacteriană, candidoza, Chlamydia, herpesul genital, negii, păduchii pubieni, micoza și sifilisul sunt numai câteva dintre bolile care se manifestă așa.

3.Scurgeri vaginale

Orice femeie are anumite scurgeri vaginale. Cele normale nu au miros și nu creează disconfort. Când, însă, secrețiile capătă o culoare ciudată sau își modifică consistența, sigur e ceva în neregulă. Pe lângă infecțiile deja menționate, mai poate fi vorba despre diabet sau despre cancer vaginal ori gonoree.

4.Sângerări nefirești

Orice sângerare în afara ciclului menstrual sau după contactul sexual, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome, poate ascunde o boală gravă, de la o sarcină extrauterină, la infecția colului uterin sau la cancer. Gonoreea și Chlamydia duc la leziuni cervicale care pot cauza sângerările anormale.

5.Durere

Fie că este localizată la nivelul pelvisului, fie în vagin, durerea este un mare semnal de alarmă. La fel și usturimea sau senzația de arsură. Durerile pelviene pot ascunde atât boli inflamatorii, cât și posibile sarcini extrauterine, fibroame. Când durerea și usturimea apar în timpul actului sexual sau la urinare, poate fi vorba despre BTS grave, despre uretrită sau șancrul moale.

Sursa foto: Shutterstock