10 minerale – aliați de nădejde pentru sănătate

1.Fierul dă tonus

Înlătură oboseala şi are o importanţă capitală pentru echilibrul sistemului sanguin. E o sursă de energie pură și nu trebuie ignorant mai ales de către tinerele femei. Cu doar 10 mg de fier consumate zilnic, îţi poţi menţine fermitatea pielii şi tonusul general. Nu trebuie decât să incluzi în meniu alimente precum carnea roşie, organe, ouă, cereale şi produse din făină integrală, legume verzi (spanac, urzici, pătrunjel, praz, varză, ştevie, frunze de sfeclă), linte, mazăre, fructe uscate. Fierul e responsabil cu producţia de hemoglobină, substanţa care ajută globulele roşii să oxigeneze toate celulele corpului. Previne anemia şi îţi dă rezistenţă la boli. Vitamina C îi este prieten de nădejde, uşurând absorbţia acestuia. Atenţie! Calciul şi taninul din ceai negru, cafea şi vin roşu, precum şi calciul din lactate şi zincul încetinesc asimilarea fierului.

2.Magneziul calmează

Inamicul numărul 1 al crampelor musculare, acest mineral e vital pentru funcţiile metabolice. Prezent atât în ţesutul osos, cât şi în muşchi, inimă, ficat, rinichi, tubul digestiv şi plasmă, magneziul este responsabil de relaxarea musculară, dar şi de cea nervoasă. Joacă un rol major în dezvoltarea sistemului osos al fătului, consumat cu regularitate de către viitoarele mămici. Ai nevoie zilnic de 350 mg. Îl găseşti în banane, nuci, soia, porumb, orez, carne de pasăre, roşii, ardei, avocado, fructe uscate, apă minerală şi produse pe bază de cacao. Datorită lui, vitamina C, calciul, fosforul şi potasiul se asimilează mai uşor. Întăreşte smalţul dinţilor şi poate servi și ca pansament gastric.

3.Zincul imunizează

Asigură rezistenţă în faţa bolilor şi alimentarea cu minerale a celulelor. Sunt suficiente doar 0,7 mg zilnic, extrase din carne, peşte, fructe de mare, ouă, lactate, fasole şi drojdie de bere, pentru a-ţi asigura necesarul de zinc. Ajută la reînnoirea celulelor, stimulează creşterea, ajută în perioada de sarcină şi de alăptare, la cicatrizarea rănilor, reglează glicemia, menţine în formă capacitatea de adaptare a ochilor la întuneric şi la lumină, împreună cu vitamina A. Cei care urmează regimuri sărace în grăsimi, vârstnicii, vegetarienii şi cei care nu consumă carne roşie trebuie să consume mai mult zinc. Previne apariţia Alzheimer-ului. Atenţie! Alimentele cu un conţinut bogat în calciu şi fosfor scad absorbţia zincului, la fel ca şi pâinea integrală şi boabele de porumb.

4.Calciul întăreşte oasele

Fără un aport adecvat de calciu, poţi spune adio dinţilor sănătoşi. Şi asta nu ar fi nimic dacă nu ar fi indispensabil structurii şi rezistenţei întregului sistem osos şi circulator. Consumă zilnic lapte şi produse lactate, sardine, peşte oceanic, somon, varză, frunze de sfeclă roşie, broccoli, soia, avocado, roşii şi migdale, ca să asimilezi doza recomandată de 1g calciu. Atenţie! Asociat cu magneziul, calciul dă somnolenţă. Dar previne osteoporoza şi atenuează durerile menstruale. Vitamina D e principalul aliat pentru o asimilare completă.

5.Acidul folic întinereşte

Cunoscută sub numele de acid folic, Vitamina B9 această vitamină este o sursă nesfârşită de energie, de dinamism. Nu-ţi trebuie mai mult de 0,4 g pe zi pentru ca necesităţile corpului să fie pe deplin satisfăcute. Legumele verzi, sparanghelul, porumbul, morcovul, fasolea verde, caisele, bananele, portocalele, roşiile, grâul, ouăle, ficatul, laptele şi brânzeturile fermentate nu trebuie să-ţi lipsească din frigider. Acidul folic e indispensabil în formarea globulelor roşii, prevenind anemia, favorizează echilibrul emoţional, diminuează durerea, creşte lactaţia maternă, previne apariţia cancerului pulmonar, uterin şi de colon, protejează fătul de anomalii congenitale care pot afecta creierul şi coloana vertebrală. Are un efect benefic pentru piele şi înlătură stresul.

6.Iodul “te bagă în priză”

Joacă rolul principal în buna funcţionare a glandei tiroide, responsabila bunului mers al metabolismului. Doar 0,2 g de iod ajung pentru a satisface necesarul zilnic al organismului. Şi poţi face rost de ele din sare iodată, alge, peşti de apă sărată, fructe de mare. Datorită iodului, component de bază al tiroxinei, hormonul care reglează producţia de energie, ne menţinem constantă temperatura corpului, respiraţia şi tonusul muscular. Tot iodului trebuie să-i mulţumim pentru sănătatea şi strălucirea pielii, părului şi unghiilor, dar și pentru menţinerea greutăţii corporale. Atenţie! Consumul de broccoli, varză şi arahide încetineşte absorbţia iodului de către tiroidă.

7.Cromul ține metabolismul în frâu

Indispensabil pentru buna funcționare a organismului, cromul e o adevărată binecuvântare, mai ales pentru diabetici. Cromul previne afecțiunile cardiovasculare și instalarea arteriosclerozei, ajutând la reducerea nivelului colesterolului și la dezvoltarea masei musculare. Pentru că pune grăsimile în mișcare, alungă kilogramele în plus. Ochii au de câștigat de pe urma cromului, acesta protejându-i împotriva glaucomului și a altor afecțiuni. Un alt rol important este acela de scădea pierderile de calciu și de a preveni astfel apariția osteoporozei, cu precădere la femeile aflate la menopauză. Atenție! Excesul de crom duce la dereglări ale ritmului cardiac, la boli renale, hepatice, nervoase.

8.Potasiul reglează tensiunea

Avem nevoie de 3,5 g, în fiecare zi, pentru ca inima să ne mulțumească. Dat fiind că scoate sarea din celule și elimină lichidele în exces, joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale, stimulează secreția de insulin, ne face mai ageri, mai sensibili. Este contraindicat diabeticilor, celor ce urmează tratamente cu diuretice și celor cu afecțiuni renale! Carnea de pasăre crescută la curte, peștele, bananele, caisele, pepenele galben, prunele uscate, spanacul, cartofii și roșiile sunt cele mai bune surse de potasiu.

9.Sodiul e bun, dar cu măsură!

Excesele nu duc decât la consecințe negative. Așa e și cu sodiul, deși e indispensabil organismului. Ascuns, în doze mari, în tot felul de preparate, a ajuns inamic al omului modern, care îl consumă excesiv, de multe ori inconștient. E adevărat că supradoza de sodiu duce la hipertensiune. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie luate în considerare aspectele pozitive: reglează volumul de lichide, permite circulația normală a tuturor agenților indispensabili sănătății, ameliorează transmiterea impulsului nervos și muscular și este o parte important a plasmei sanguine. Cele maximum 3 g necesare zilnic le poți lua din cărnuri, legume, conserve, supe concentrate, fructe de mare, pâine, sosuri.

10.Fosforul ne luminează mintea

Transformat imediat după ce ajunge în organism, fosforul hrănește oasele și sângele, se distribuie, în mod egal, în toate celulele. Este al doilea ca importanță între minerale și nu degeaba! Ajută la sinteza lecitinei, ne dă energie, întărește sistemul osos, intră în componența mielinei, „învelișul” nervilor, stimulează rinichii, menține constant ritmul cardiac. Atenție! Băuturile acidulate conțin cantități foarte mari de acid fosforic și împiedică absorbția calciului. La vârste peste 40 de ani, dieta trebuie să pună accent pe alimente bogate în calciu și mai puțin pe fosfor. 1 g de fosfor zilnic este suficient pentru buna funcționare a organismului și poate fi luat din carne slabă, pește, lactate, fructe uscate.

Sursa foto: goldstarinfo.ru