Suntem tot mai sedentari. Ne petrecem tot mai mult timp în spatele unui birou. Deși poate părea mai comod decât munca fizică intensă, un astfel de loc de muncă ne face rău. Statul prelungit la birou, într-o poziție vicioasă, poate conduce în timp la afectarea coloanei vertebrale. Durerea de spate e primul semn. Dar apar, cu timpul, și lombalgiile, herniile de disc lombare sau cervicale. Cum se tratează hernia de disc? Până la tratament, e nevoie de o vizită la un medic de specialitate.

Ne îmbolnăvim stând

Statul duce și la slaba oxigenare a organismului. Vestea bună este că astăzi putem beneficia de tratamentul cu ozon. Care conține elementul vital pentru o stare generală de sănătate mai bună: oxigenul. Ozonoterapia tratează durerile musculare și articulare, hernia de disc, precum și lipsa de energie a corpului, redându-i tonusul și vitalitatea.

“Gândiți-vă la terapia cu ozon ca la cantitatea de apă pe care trebuie să o consumați zilnic pentru a vă hidrata și a avea o stare bună. Așa se întâmplă și în cazul unui supliment de oxigen. De care avem nevoie nu doar pentru a supraviețui, ci pentru a trăi în cele mai bune condiții și la potențialul maxim. Ozonoterapia ne poate îmbunătăți calitatea vieții. În special dacă mediul nostru de lucru ne predispune la o slabă oxigenare. Iar stilul nostru de viață este unul sedentar, lipsit de orice fel de activitate fizică în aer liber.”, explică Nușa Bulai, consilier medical și manager Fizio Estetix.

Așa distrugem coloana vertebrală

Dr. Mihai Băican, medic specialist traumatologie sportivă și, totodată, specialist în ozonoterapie, afirmă că statul prelungit la birou conduce la apariția contracturii musculare. Care va determina reducerea spațiului intervertebral. În această situație va apărea “iritarea” ramurilor nervoase. Și generează stări de disconfort și durere. Care încep să iradieze spre membrele inferioare sau superioare, însoțite de parestezie, adică amorțeală în anumite posturi sau situații.

„Afectarea coloanei vertebrale poate fi cauzată și de alți factori precum statul îndelungat în picioare, ridicarea sau cărarea unor greutăți, poziția vicioasă atât în timpul mersului sau al alergării. Cât și atunci când stăm pe scaun, în bancă, la școală sau la birou. Toți acești factori contribuie la apariția durerii. Este primul semnal de alarmă al organismului și ultima noastră șansă de a mai preveni instalarea unei afecțiuni grave.

Dacă nu luăm nicio măsură terapeutică, simptomatologia se va croniciza. Și va conduce la apariția discopatiei, adică a acelor modificări la nivelul discurilor intervertebrale, care fie se deplasează, fie se deshidratează, fie apar fisuri la nivelul lor. Iar de aici până la apariția unei hernii de disc nu mai este decât un singur pas.”, explică Dr. Mihai Băican.

Ce este și cum se manifestă hernia de disc

Hernia de disc apare în momentul în care discul intervertebral se fisurează dinspre zona de mijloc spre periferie. Astfel încât nucleul pulpos poate să migreze spre exterior. Și formează un sac hernial. Acesta va exercita o compresie pe rădăcinile nervoase. Sporind simptomele specifice afecțiunii, de tipul durerii sau paresteziei membrelor. Afecțiunea neglijată poate să conducă la paralizia unui segment, a unui membru sau pierderea controlului asupra unor funcții fiziologice. Astfel, în general, hernia de disc cunoaște trei stadii clinice evolutive:

  1. Hernia de disc în stadiul I – pacientul resimte o senzație de iritare, fiind prezente durerea și amorțeala;
  2. Hernia de disc în stadiul II – pacientul resimte o senzație de compresie cu anestezie și apar modificările de reflexe;
  3. Hernia de disc în stadiul III – pacientul se află în imposibilitatea de a mai efectua anumite mișcări, manifestând chiar paralizie radiculară.

Cum se tratează hernia de disc?

“Pentru tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale, în general, și a herniei de disc, în particular, sunt indicate infiltrațiile locale cu ozon, care au o valoare antiinflamatorie foarte bună și contribuie la regenerarea țesuturilor. În fazele incipiente, se recomandă 10 ședințe de ozonoterapie, cu o periodicitate săptămânală, prin infiltrarea unor cantități mici de ozon, subcutanat, în regiunile coloanei vertebrale cu probleme. Tratamentul va conduce la dispariția contracturii musculare, a inflamației și a durerii. De asemenea, tratamentul trebuie însoțit și de schimbarea stilului de lucru la birou, prin includerea unor pauze de 10 minute la fiecare oră pentru mobilizarea organismului și realizarea unor exerciții de stretching”, explică Dr. Mihai Băican. Acesta precizează că în stadiile avansate ale bolii, administrarea de ozon se poate face intervertebral sau intradiscal, obținându-se în acest fel rezultate foarte bune pentru cura problemei respective.

În plus, Dr. Mihai Băican atrage atenția asupra faptului că statul prelungit la birou afectează oxigenarea tuturor țesuturilor: “Respirăm ineficient, creierul se oxigenează deficitar, iar acest lucru conduce la o serie întreagă de alte simptome: stare de oboseală, disconfort permanent și așa numitul „brain fog”. În această situație, putem asocia tratamentului mai sus menționat și administrarea sistemică de ozon, prin recoltarea a 200 ml de sânge într-un recipient steril, adăugarea unui amestec de ozon și oxigen de concentrație și calitate pură, și reintroducerea acestuia în organism, pe cale venoasă. Prin această procedură, tot corpul beneficiază de “infuzia de oxigen” și de efectele acestei terapii, care se traduc printr-o stare generală mai bună, dispariția oboselii, îmbunătățirea calității somnului, creșterea capacității de concentrare, deci un organism care are toate premisele necesare pentru a funcționa optim”, afirmă Dr. Mihai Băican.

În funcție de stadiul herniei de disc, aceasta se poate trata printr-un program personalizat de terapii, ce poate include ozonoterapia, infiltrațiile MeaPlasma, cu plasmă proprie îmbogățită în trombocite, recuperarea medicală prin exerciții specifice de kinetoterapie, dar și utilizarea unor mijloace moderne de fizioterapie, precum terapia Tecar sau laserul de înaltă putere.

Sursa foto: Fizio Estetix