Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoare benignă, care se dezvoltă în stratul muscular al uterului. De regulă, există mai mulți noduli, de la dimensiuni de câțiva milimetri până la mărimea unei sarcini la termen. Fibromul uterin nu este asociat cu un risc crescut de cancer uterin și aproape niciodată nu se transformă în cancer. Cu toate acestea este important să știi cum se tratează fibromul uterin și să faci tratamentul, dacă medicul descoperă existența lui.
Cauzele fibromului uterin
De cele mai multe ori, fibromul uterin este asociat cu dezechilibrul hormonal. Fibromul apare când celulele cresc peste măsură în stratul muscular al uterului. Odată ce fibromul se dezvoltă, estrogenii și progesteronul par a influența creșterea acestuia. La o femeie, cantitatea cea mai mare din acești hormoni se secretă în timpul sarcinii. După menopauză, când scade cantitatea de hormoni secretată, de obicei fibroamele se micșorează sau dispar.
Antecedentele în familie, obezitatea, hipertensiunea arterială sau menstruația la o vârstă mai mică de 10 ani pot fi cauze ale apariției fibromului uterin. Femeile de culoare sunt mai predispuse la a dezvoltă fibroame uterine decât femeile din alte grupuri rasiale și sunt, de asemenea, susceptibile de a prezența fibroame de dimensiuni mai mari.
Simptomele fibromului uterin
Cele mai multe femei nu au simptome clare. Cu toate acestea, cele mai frecvente semne pentru care o femeie cu fibrom uterin se prezintă la medicul ginecolog sunt sângerările menstruale abundente, de multe ori cu cheaguri, sângerări intermenstruale, dureri în zonă pelviană, urinari frecvente, constipație sau chiar infertilitate.
Dacă ai una dintre aceste probleme, e bine să mergi la un consult ginecologic. Atenție, amânarea controlului nu face decât să contribuie la apariția unor complicații generate de sângerările abundente și dezvoltarea excesivă a tumorii. Tratamentul unui fibrom uterin de mari dimensiuni sau pe un teren anemic implică tehnici mult mai invazive.
Cum se tratează fibromul uterin
Diagnosticarea fibromului uterin se face în urmă unui examen ginecologic și a unei ecografii, care stabilește dimensiunile nodulilor fibromatoși. Apoi, în funcție de numărul fibroamelor, severitatea simptomelor și vârstă pacientei, ginecologul va alege soluția terapeutică, ne-a explicat Dr. Ciprian Pop-Began (foto).
Tratament medicamentos pentru fibromul uterin
Femeile cu fibrom uterin ce nu prezintă nici un simptom nu au nevoie de tratament, ci de un examen ginecologic și ecografic periodic. În cazul în care există simptome, medicul va prescrie, în prima fază, un tratament medicamentos care se adresează pacientelor cu fibroame uterine de mici dimensiuni, aflate la sfârșitul perioadei reproducătoare, aproape de menopauză. Antiinflamatoarele și contraceptivele orale pot reduce simptomele și opresc creșterea fibromului.
Tratament chirugical pentru fibromul uterin
Dacă fibromul este mai mare, medicul va recomanda intervenția chirurgicală pentru extirparea acestuia. Miomectomia este singurul tratament care crește șansele pacientei de a rămâne însărcinată, însă fibroamele pot să reapară. Cea de-a două metodă chirurgicală este histerectomia sau înlăturarea uterului în întregime. Această metodă previne total reapariția fibromului, dar se recomanda numai celor care nu doresc să mai rămână însărcinate.
Miomectomia și histerectomia pot fi realizate prin una sau mai multe incizii mici, folosind laparoscopia, prin vagin sau printr-o incizie mare abdominală. Metoda folosită depinde de caz, incluzând localizarea, mărimea, tipul fibromului și opțiunea pacientei de a rămâne însărcinată sau nu.
Foto: 123rf