Medicul susține că epidemia de coronavirus se va sfârși în momentul în care oamenii vor respecta cu strictețe normele de siguranță aflate în vigoare.

“Evoluția naturală a acestei epidemii este spre scădere, spre stingere. Dar comportamentul populației, nerespectarea regulilor simple de prevenție nu fac decât să resusciteze, să dea oxigen unei epidemii care altfel s-ar stinge mai repede. Sunt convins că un comportament corect ar putea duce la stingerea, poate nu dispariția, dar stingerea până la un nivel foarte scăzut a numărului de pacienți. Iar faptul că avem in continuare 200 de pacienți la Terapie Intensivă este un lucru serios.  200 de oameni se zbat între viață și moarte și, aproape sigur, din păcate, foarte mulți dintre ei nu vor supraviețui”, a declarat  doctorul Dorel Săndesc.

„Nu putem sta în izolare pe durată indefinită, dar numărul/ gradul/influența respectării acestor reguli este extrem de important. Practic, ce se întâmplă acum este un test la nivel național ne dăm examenul de bună purtare și în măsura în care aceste reguli nu sunt respectate numărul de cazuri inevitabil mai crește. Prin nerespectarea regulilor nu facem decât să resuscităm această boală, să-i dăm oxigen suplimentar acestui virus prin care el să capete puteri noi, să afecteze mai multă populație, în loc să îi oprim acest oxigen și să grăbim stingerea acestei epidemii care a afectat întreaga omenire. Cred că este foarte important să se insiste ACUM, cel puțin la fel de mult ca la început, pentru respectarea regulilor de igienă”, a mai spus medicul pentru RFI.

 

Epidemia părea să se stingă în România, însă în ultima săptămână au început să aapară din ce în ce mai multe cazuri, fiind înregistrate zilnic cu peste 300 de noi cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în România. Autoritățile au raportat alte 11 decese și 246 de cazuri noi de coronavirus. Până acum sunt confirmate 24.826  de cazuri, din care 17,391 vindecate, și 1.555 de decese.

Citește și: