Fațetele dentare sunt niște pelicule dure, subțiri, lipite pe suprafața dintelui. Fațetele de porțelan ajută multe persoane să aibă zâmbetul perfect mult visat. Și se pot bucura de el până la 15 ani, dacă știu cum se întrețin fațetele dentare.

Cum se întrețin fațetele după aplicare

Dacă s-a făcut anestezie, timp de câteva ore există riscul să ne mușcăm buza. „După trecerea efectului anesteziei, este posibil să existe puțină sensibilitate acolo unde fațeta vine în contact cu gingia. Însă aceasta nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Dacă persistă, este recomandat să ne adresăm medicului. După trecerea anesteziei, e posibil ca fațeta să pară înaltă sau aspră. Dacă aceste senzații durează câteva zile, medicul poate adapta fțteta, astfel încât să fie simțită cât mai natural.”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, Orto-Implant Expert.

Ai grijă ce mănânci

Dacă știi cum se întrețin fațetele, te poți bucura de ele vreme îndelungată. Mestecarea alimentelor dure poate provoca crăparea fațetelor. Deoarece  porțelanul nu este la fel de puternic precum dinții naturali. Prin urmare, pentru a evita uzura și a mentine un zambet perfect cat mai mult timp este recomandat sa acordam o atentie foarte mare alimentelor.

„In acest sens este recomandat sa nu muscam direct din fructe tari, paine prajita, bucati tari de ciocolata etc., dar pentru a ne bucura totusi de aceste alimente o alternativa este sa le taiem in bucati pentru a le mesteca direct pe molari (masele). De asemenea, este de evitat rontairea de gheata, oase si seminte tari de orice fel., atentionează dr. Mihaela Dan.

Portelanul folosit pentru a crea fatetele este rezistent la colorare, insa adezivul care lipeste fatetele dintilor se poate pata si exista riscul ca zona din marginea fatetei sa isi schimbe culoarea. „Pentru a preveni astfel de neplaceri sunt de evitat fumatul, alimentele si bauturile care pateaza (cafea, ceai negru, vin, fructe de padure etc.). Acestea pot colora totodata si dintii vecini celor cu fatete, facand vizibila diferenta de nuanta dintre ei.”, explică dr. Mihaela Dan.

Scrâșnești? Nu e bine

Pentru a pastra fatetele dentare intr-o stare buna cat mai mult timp este recomandat sa le protejam de posibilele miscari involuntare de scrasnire sau inclestare a dintilor noaptea sau in perioadele stresante. „Persoanele care sufera de bruxism trebuie sa instiinteze medicul specialist cu privire la acest lucru, urmand sa fie realizata o gutiera de protectie personalizata pentru a minimiza eventuala presiune exercitata asupra dintilor in timpul somnului. De asemenea, este de evitat roaderea unghiilor sau a pixului in perioadele de concentrare maxima, precum si sporturile de contact si orice fel de activitati care ar putea sa raneasca dintii.”, recomanda specialistul ortodont.

Igiena orală contează

Periajul regulat, folosirea atei dentare si a apei de gura sunt obiceiuri care ne ajuta sa prevenim  problemele dentare chiar si dupa aplicarea fatetelor, deoarece dintii acoperiti de fatete sunt la fel de predispusi la carie ca si dintele obisnuit. Nu in ultimul rand, sunt recomandate vizite regulate la cabinetul stomatologic, pentru a verifica daca totul este in ordine: orice lucrare dentara necesita control periodic.

Sursa foto: Orto Implant Expert

Află când este recomandat să-ți pui fațete dentare