Studiile arată că în jur de 30% dintre români au varice. Cam 80% dintre aceste persoane sunt femei. Se credea că boala varicoasă le este caracteristică vârstinicilor. Însă, 80% dintre femeile până în 30 de ani sunt afectate. De ce? Stilul de viață e de vină. Încălțămintea, de cele mai multe ori incomodă, tocurile foarte înalte, statul în picioare sau picior peste picior, prea mult mers pe jos, moștenirea genetică, obezitatea, sedentarismul, sarcina sunt responsabile pentru apariția varicelor. Totuși, putem să ne descotorosim de ele. Chiar dacă se preferă încă metoda chirurgicală, e bine de știut că avem la dispoziție tehnici moderne, lipsite de riscuri, care nu necesită intervenția bisturiului.

Pe placul tău

Grație evoluției tehnologiei, medicina modernă poate elimina orice neplăcere legată de aspectul inestetic al picioarelor. Nu mai este nevoie de internare, nu mai există riscuri majore, se poate interveni nu numai asupra venelor superficiale, ci și a venelor profunde, fără a distruge pentru totdeauna vena afectată. Și totul doar în câteva ore! Totuși, tratamentul îndepărtează numai efectul, nu și cauza apariției varicelor. Dar specialistul va ști mai bine ce anume ți se potrivește. „Încă de la primele semne ale apariției pe picioare a unor vene umflate, proeminente, ușor de palpat, când picioarele se umflă în timpul zilei și se simte o senzație de greutate care dispare la ridicarea piciorului, când există în familie cazuri similare, trebuie cerut de îndată sfatul specialistului.”, spune Dr. Dan Andronesi, de la LaurusMedical.

4 pași pentru picioare frumoase, fără varice

1.Laserul merge la țintă
Dat fiind că venele superficiale, de obicei afectate de boala varicoasă, nu au importanță vitală, se poate renunța la ele. Iar laserul le scoate din circuit fără probleme. Metoda e nedureroasă, rapidă, nu presupune anestezie generală. După intervenție, pleci acasă pe propriile picioare, primind recomandarea de a face cât mai multă mișcare.

2.Scleroterapia ajută
„Netratate la timp, varicele pot da naștere ulcerului varicos. În ultimii ani, au apărut numeroase metode de tratament, pe cale nechirurgicală. În tratamentul varicelor superficiale este utilizată scleroterapia, care presupune injectarea unei soluții în varice, cu un ac extrem de fin. Acesta durează 30-40 de minute și presupune utilizarea ecografiei Doppler, pentru identificarea venelor profunde, inabordabile prin control vizual”, spune Prof. Dr. Silviu Constantinoiu, coordonator al clinicilor Proctoline.

3.Ghidare ultrasonografică (UGS)
Dr. Dan Andronesi ne explică despre ce este vorba: „Avantajele metodei UGS constau în lipsa anesteziei, a durerii și în faptul că pacientul poate reveni imediat la activitățile obișnuite. Nu rămân cicatrici, durează între 15 minute și o oră, iar o treime din cazuri se rezolvă chiar din prima ședință. Datorită tehnologiei UGS se pot trata și venele mari, prin injectarea precisă, ghidată echografic, a agentului sclerozant direct în vena afectată. Medicul se folosește de ghidarea ultrasonică, având la dispoziție o imagine de mare acuratețe, care îi permite sa injecteze cu mare precizie agentul sclerozant, asigurând o rată mai mare de succes decât în scleroterapia convențională. Se pot trata astfel și venele localizate profund, care altfel ar necesita intervenția chirurgicală.”

4.Terapia hidroactivă
Este un concept modern de tratament al ulcerului varicos. „În ultimii ani, în clinicile de renume, a pătruns un concept terapeutic inovator, cunoscut și sub denumirea de terapie umedă a plăgii, bazat pe utilizarea pansamentelor hidroactive. Aceasta accelerează mecanismele de vindecare normale prin tratarea infecției, prevenirea apariției necrozelor, îndepărtarea secrețiilor și menținerea echilibrului hidric optim. Terapia hidroactivă se bucură de succes și în cazul pacienților cu plăgi cronice, cu impact major, precum cele diabetice, reușindu-se chiar prevenirea amputației.”, subliniază Dr. Andronesi de la Clinica Med-Help.

Sursa foto: shutterstock