Descoperă mai jos secretul longevității!

Cum să trăiești mai mult: reguli pe care trebuie să le respecți de-a lungul vieții

Există persoane care la 60 de ani deja suferă de boli grave, apărute „din senin”, dar care nu își dau seama că acestea sunt consecințelor propriilor acțiuni de -a lungul vieții. Alimentația nesănătoasă, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și supărările își arată „colții” la vârsta a treia, unele situațiii fiind de-a dreptul dramatice. 

În schimb, există și oameni care, deși sunt trecuți de 80 de ani, parcă au renăscut, dând dovadă de energie și bună dispoziție molipsitoare. Care o fi secretul longevității lor? Noi îți spunem cum să trăiești mai mult urmând aceste sfaturi de care țin cont întotdeauna oamenii sănătoși și fericiți la vârste înaintate.

Nu fuma!

Chiar dacă mulţi oameni fumează pentru a se relaxa, în realitate, fumatul a contribuit cel mai mult la boli fatale, scăzând speranţa de viaţă în ultimele decenii. Este și așa destul de greu de acceptat faptul că trăim într-un mediu poluat, pentru a adăuga și fumul țigării, mai ales că nu reprezintă ceva vital sau cu alte cuvinte, ceva absolut necesar menținerii vieții.

Nu abuza de alcool!

La fel ca fumatul, consumul în exces de alcool a contribuit major la boli foarte grave. Mai mult decât atât, studiile arată că peste jumătate dintre divorţuri au avut printre principalele motive consumul de alcool în exces.

„În realitate, alcoolul nu este un efect al problemelor noastre, reuşind doar să ne amelioreze din griji, ci este o cauză principală a problemelor vieţii”, explică profesorul de yoga Dana Ţupa.

Fă mișcare în fiecare zi și menține-ți greutatea în limitele normale

Din ce în ce mai mulţi tineri au o condiţie fizică de multe ori chiar mai rea decât un om la 50 sau 60 de ani. Lipsa de mişcare şi excesul de mâncare de tip fast-food conduc la obezitate infantilă, iar la doar 20 de ani, tot mai mulţi copii suferă de boli ale inimii, ale pancreasului, ale ficatului sau ale colonului. Exerciţiile fizice şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase trebuie să facă parte din stilul de viaţă al oricărei persoane care îşi doreşte ca bătrâneţea să nu fie o corvoadă.

Învaţă toată viaţa!

Educaţia disciplinează, oferind mai multă ordine în viaţă. Un om lipsit de educaţie va avea tendința de a acţiona în general haotic, iar haosul îi va deveni o sursă de stres.

„Lipsa de cunoaştere într-un domeniu în care cineva dorește să evolueze provoacă anxietate, depresie, stres, însă atunci când o persoană deţine cunoasterea, se va simți mai relaxată de-a lungul drumului parcurs până la atingerea scopului. E natural să fie așa!”, explică profesorul de yoga.

Găsește modalități sănătoase de a face față greutăţilor vieţii

Multe persoane nu ştiu să reacţioneze în mod conservator atunci când sunt puse faţă în faţă cu greutăţile vieţii. Față de acum câteva decenii, viaţa noastră este mai uşoară, dar, în mod paradoxal, este mult mai stresantă. O metodă de a ne relaxa în fața situațiilor dificile este de a ne opri din ceea ce facem şi să respirăm profund de cel puțin 10 ori.

„Acele persoane care găsesc modalităţi sănătoase de a face faţă greutăţilor vor îmbătrâni mult mai frumos şi vor evita predispoziţiile la atac de cord sau atac cerebral. De cealaltă parte, persoanele care apelează mai des la metode nesănătoase de apărare (auto-absorbite) în locul celor sănătoase (altruiste), vor apela probabil şi la alcoolism, fumat, depresie şi orice alt obicei de viaţă nesănătos pentru mintea, corpul şi spiritul lor”, spune specialistul în yoga.

Înconjoară-te de oameni buni şi îmbătrâneşte alături de ei!

Se spune că suntem media celor 5 persoane cu care ne petrecem cel mai mult timp din viața noastră. Fă un calcul simplu și evaluează dacă te afli în compania potrivită, iar în caz că nu, schimbă ceva în acea direcție. Un secret important este acela de a te plasa într-o companie superioară, pentru a învăța noi aptitudini. Să nu uităm că putem aduce plus valoare persoanelor din jur, prin ceea ce suntem sau facem. Trăind la un anumit standard, zi de zi, evoluând permanent, vom păstra un nivel optim în viața noastră și vom răspândi o energie molipsitoare. Orice relație este un joc, sau mai bine spus, un echilibru de plus valoare, iar atunci când acesta încetează, fie că ne dorim sau nu, relația respectivă se rupe.