Ar putea fi destul de ușor să ne convingem că pe timpul verii nu e cazul să ne preocupăm de apariția unei boli respiratorii, dar atunci când vine vorba de coronavirus, nu este așa. Experții în boli infecțioase nu se așteaptă ca temperaturile din vară să reducă pandemia. Află cum să te ferești de coronavirus vara și bucură-te de vremea frumoasă fără să te îmbolnăvești.

 

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

„A ieși afară este excelent pentru sănătatea ta fizică și mentală, dar este important să ții cont de modul în care se transmite virusul”, spune Humberto Choi, MD, un medic pneumonolog la Clinica Cleveland din Ohio. „Se răspândește prin apropierea de alte persoane, în principal prin prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picături de saliva, secreții nazale”. Posibilitatea persoanelor asimptomatice care transmit boala rămâne o preocupare, adaugă dr. Choi. Este posibil să te bucuri de aer liber în siguranță, atât timp cât iei măsuri de precauție și folosești bunul simț.

Cum să te ferești de coronavirus vara. Măști de față și protecție solară

Un accesoriu nelipsit vara erau cremele de protecție solară. Oare să schimbăm ceva în noile condiții?

Este necesară protecția solară pe față chiar dacă port mască?

Ar trebui să aplici în continuare cremă de protecție solară pe zona de sub o mască, pentru a evita arsurile solare.

Ar trebui să nu mai folosesc protecție solară pentru a-mi asigura necesarul de vitamina D?

Expunerea la soare (mai ales între orele 12 și 16) provoacă arsuri solare, îmbătrânirea pielii și cancere ale pielii. Folosirea de rutină a protecției solare nu modifică în mod semnificativ producția de vitamina D de către organism. Ca urmare, oamenii ar trebui să aplice, în mod normal, o protecție solară (minim 15 SPF) la fiecare două ore, astfel încât să se reducă efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete .

Cum să te ferești de coronavirus vara. Exerciții și sport în aer liber

Mergi în parc în afara orelor de vârf, astfel încât să întâlnești mai puțini oameni. Ar trebui să practici distanțarea socială chiar și atunci când ești afară. Acest lucru este mai ușor atunci când este mai puțin aglomerat.

Am nevoie să păstrez distanța socială în timpul mersului sau alergării?

Când vine vorba de exerciții fizice, distanțarea socială cea mai sigură ar putea ajunge la mai mult de șase metri. În momentul de față, nu există nicio modalitate de a cunoaște cantitatea optimă de spațiu, așa că este mai bine să greșească prin prudență. De exemplu, dacă cineva se plimbă sau aleargă în fața ta, este probabil o idee bună să stai mai mult de șase metri în spatele lui. Dacă acea persoană a fost infectată cu COVID-19, ar putea crea un nor de aerosoli în aer. Dacă te afli chiar în spatele acestei persoane, s-ar putea să te plimbi sau să treci prin acesta.

Cum să te ferești de coronavirus vara. Este sigur să merg în drumeții?

Drumețiile la munte, dar și simplele plimbări prin cartier sunt o modalitate bună de a reduce stresul. Dacă mergeți într-o locație relativ îndepărtată, este posibil să nu aveți nevoie de mască, dar este totuși o idee bună să o luați cu voi, deoarece uneori pot exista grupuri de persoane pe parcursul traseului sau în zona de parcare. Dacă vei fi pe un traseu sau într-un parc aglomerat, iar distanțarea socială nu este posibilă, ar trebui să porți mască.

Cum să te ferești de coronavirus vara. Sporturile de echipă

Pot juca fotbal, volei sau baschet? Activitățile în aer liber, cum ar fi fotbalul sau baschetul, necesită o apropiere și chiar contact fizic. În momentul de față, cel mai bun lucru ar fi fie să eviți aceste activități. Totuși, se poate juca fotbal prin pase de la distanță sau alte jocuri în care să folosești mingea, badminton etc. Tenisul este, de asemenea, un sport sigur. Recomandarea ar fi ca toți participanții să se spele pe mâini sau să folosească produse de dezinfectare a mâinilor înainte și după joc.

Cum să te ferești de coronavirus vara. Activități în aer liber și spații publice

Ce este vara fără grătar sau mersul la piscină? Dar oare aceste activități sunt sigure? Află cum să te ferești de coronavirus vara, dar și să te bucuri din plin de vremea frumoasă.

Pot participa la un grătar?

Întâlnirea cu câțiva oameni afară este în regulă, atâta timp cât se poate păstra distanțarea socială, dar o adunare mare ar putea prezenta un risc crescut de infecție și ar trebui să purtați mască. Cei care nu locuiesc împreună ar fi bine să-și aducă mâncarea, băutura, consumabilele și ustensilele separat pentru a evita transmiterea virusului.

Piscinele sunt sigure în timpul pandemiei?

În prezent, nu există dovezi că virusul Covid-19 se poate răspândi de la o persoană la alta prin apa din bazine, căzi cu hidromasaj, spa sau parcuri acvatice. Dezinfectarea cu clor și brom care fac parte din întreținerea zilnică a apei ar trebui să inactiveze virusul. Se recomandă distanțarea socială și spălarea mâinilor după ce ieșiți din apă pentru a preveni infectarea sau răspândirea virusului.

Cum să te ferești de coronavirus vara. Este sigur să-mi duc câinele în parc sau într-o drumeție?

Acest lucru este în regulă, atât timp cât practicați distanțarea socială. Asta înseamnă și să-ți ții câinele în lesă în orice moment și să stai la cel puțin șase metri distanță de ceilalți oameni și alți câini. Totodată, spală bine câinele când ajungi acasă, pentru că ar fi putut atinge suprafețe infectate.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com