Așadar, măsurile pentru scăderea tensiunii arteriale pot fi grupate în trei mari categorii:

 • alimentație
 •  exerciții
 • medicamente

Iată mai jos șase soluții simple de a scădea tensiunea arterială.

Scăderea tensiunii arteriale. Mănâncă sănătos – dieta DASH

Dieta DASH reprezintă abrevierea de la Abordări Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii Arteriale (în limba engleză Dietary Approaches to Stop Hypertension) și presupune un meniu bogat în fructe și legume, dar și în produse lacatate cu grăsime scăzută. Dieta este, de asemenea, hipolipidică (scăzută în grăsimi) și scăzut în grăsimi saturate, în mod special.

În dieta DASH aportul de energie este de aproximativ 2.000 de calorii pe zi, care ar trebuie să provină din următorul meniu:

 • fibre: între 6 și 8 porții pe zi – acestea includ pâine, cereale, orez și paste
 • legume: între 4 și 5 porții pe zi
 • fructe: între 4 și 5 porții pe zi – inclusiv suc de fructe
 • lactate: între 2 și 3 porții pe zi
 • nuci și semințe: 4-5 porții pe zi

Alte părți ale dietei sunt cantități mici de carne slabă, de pui. De asemenea, pești grași precum somonul și tonul sunt o opțiune sănătoasă de carne pentru inimă.

Ținta dietei DASH este de a menține grăsimile la mai puțin de 30 % din aportul zilnic de calorii. Grăsimile mono-nesaturate sunt mai sănătoase și includ uleiuri din plante precum uleiul de măsline. Nivelul grăsimilor saturate și ale grăsimilor trans trebuie să rămână jos. Grăsimile trans pot fi eliminate din meniu prin renunțarea la prăjeli și mâncare procesată.

Scăderea tensiunii arteriale.Renunțați la sare

S-a dovedit că renunțarea la sare are ca efect scăderea tensiunii arteriale. Pentru eliminarea sodiului, adică renunțarea la sare, trebuie să evităm cantitatea de mâncare procesată și fast-food pe care o consumăm zilnic, pentru că are un conținut ridicat de sare. De asemenea, ar trebui să evităm să adăugăm sare atunci când gătim sau mâncăm mese deja preparate.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, americanii consumă în medie peste 3.400 de miligrame de sodiu în fiecare zi. Indicațiile actuale sunt că 2.300 de miligrame de sodiu sunt limita maximă pentru o zi.

Iată mâncărurile pe care trebuie să le consumați mai puțin, pentru a reduce aportul de sare:

 • pâine
 • mezeluri
 • pizza
 • supe
 • sandwichuri
 • brânza
 • paste
 • carnea

Scăderea tensiunii arteriale. Faceți exerciții și slăbiți

În SUA, se recomandă ca hipertensivii să facă exerciții după cum urmează:

 • adulții pot face exerciții timp de 40 de minute, de 3 sau 4 ori pe săptămână pentru a scădea tensiunea arterială
 • sesiunile de exerciții trebuie să implice activități fizice care să difere în intensitate, de la moderat la foarte intens

Exercițiile vă vor ajuta să luptați cu obezitatea, care crește tensiunea arterială pentru că pune o mai mare povară pe inimă.

Scăderea tensiunii arteriale. Lăsați-vă de fumat, beți moderat

Renunțarea la fumat este un pas important împotriva unei game largi de afecțiuni. În mod similar, menținerea consumului de alcool în limite normale ajută în lupta cu tensiunea și are și alte beneficii. De asemenea, și nivelul de cofeină trebuie ținut în limite moderate. Cafeaua sau băuturile energizante, spre exemplu, nu ar trebui să fie singura sursă de lichide.

Scăderea tensiunii arteriale. Dormiți bine

Mai multe studii științifice au descoperit că lipsa somnului este legată în mod direct de o tensiune arterială mare. Un somn de calitate poate fi o cale de a diminua tensiunea arterială. Într-unul din studiile menționate, publicat în 2015 în „Journal of Clinical Sleep Medicine”, se arată că un somn de 7 ore pe noapte este legat de cel mai jos nivel al tensiunii arteriale.

Studiul a mai descoperit că cel mai riscant obicei de somn pentru tensiunea arterială este acela de doar 5 ore pe noapte. De asemenea, femeile par a fi mai predispuse la insomnii decât bărbații.

Experții au căutat motive pentru care lipsa somnului crește tensiunea arterială, dar încă nu au ajuns la o concluzie. O teorie este aceea că nivelul hormonilor de stres este mai mare în oamenii care au dormit mai puțin. Acești hormoni îngustează vasele de sânge și cresc tensiunea.

Dacă rămâneți fără aer în timpul somnului, e posibil să suferiți de apnee, o cauză secundară a tensiunii arteriale mari. Controlarea apneei poate îmbunătăți tensiunea arterială.

Scăderea tensiunii arteriale. Cereți ajutor medical

Există reguli clare pe care medicii le utilizează când vine vorba despre un nivel mare al tensiunii arteriale, care necesită tratament medicamentos. Există mai multe medicamente care ajută la reducerea tensiunii, iar această clasă de medicamente se numește hipertensive. Acestea includ:

diuretice tiazidice

blocante ale canalelor de calciu

inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei

blocanții receptorilor angiotensinei – II

Astfel de medicamente trebuie utilizate doar pe baza unei rețete primite de la doctor. Este important să ascultăm sfatul medicilor și al farmaciștilor.

Țelul tratamentului medicamentos este de a reduce tensiunea arterială la un nivel normal. Dozajul acestor medicamente poate fi crescut sau un al doilea medicament poate fi adăugat dacă tensiunea arterială nu coboară după o lună de administrare.

Anumite categorii de persoane primesc un tratament specializat pentru hipertensiunea arterială și vorbim aici despre cei suferinzi de diabet sau boli ale rinichiului.

Care este cea mai rapidă soluție pentru a scădea tensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care se dezvoltă de-a lungul timpului, și nu există un remediu imediat pentru ea. Toate metodele folosite pentru a scădea tensiunea arterială au nevoie de timp pentru a-și face efectul.

Scăderea nivelului de tensiunea arterială este și o chestiune individuală. Ce funcționează în cazul unei persoane nu va fi la fel de eficient și în cazul unei alte persoane.

Medicamentele au efect mai rapid decât schimbarea stilului de viață, dar pastilele nu pot fi administrate decât în cazurile cele mai grave, pentru că implică riscuri.

Foto: Shutterstock