În timpul lunilor de primăvară și de vară, în parcuri, la munte sau în păduri, se pot găsi căpușe. Acestea pot transmite diverse infecții. Numărul de persoane înțepate de căpușe este din ce în ce mai mare. Cele mai uzuale boli provocate de căpușe sunt boala Lyme, babesioză, anaplasmoză, tularemie, ehrlichioză etc. Deoarece aceste boli sunt periculoase pentru sănătate, prevenția este cea mai bună soluție.

Căpușele sunt cel mai active în perioada aprilie-septembrie, prin urmare în acest interval ar trebui să fim deosebit de atenți. Iată câteva dintre cele mai bune strategii pentru a ține neplăcutele căpușe la distanță:

Soluție împotriva căpușelor

Fierbe coji de citrice (de portocală, lămâie, lime) în apă, lasă-le la răcit și aplică lichidul rezultat pe piele. Cel mai simplu mod de a utiliza soluția cu citrice este de a o pune într-o sticlă goală tip spray. Dacă folosești un recipient mai mic, îl poți lua cu tine și reaplica din când în când pe piele atunci când petreci mai mult timp în natură.

Spray împotriva căpușelor

Acest repelent de insecte natural este foarte eficient atât împotriva căpușelor, cât și a țânțarilor. Adaugă la o ceașcă de soluție cu coji de citrice de mai sus 5-7 picături de ulei esențial de eucalipt. Toarnă amestecul într-un recipient mic tip spray și reaplică pe zonele expuse de piele pentru a ține insectele la distanță.

Săpun lichid împotriva căpușelor

Toarnă 10-15 picături de ulei esențial de lămâie, lavandă, geranium în 30 ml de săpun lichid. Spală-te bine pe zonele expuse (picioare, mâini etc.) cu mixul rezultat înainte de a merge în locuri cu multă verdeață. Clătește și lasă să se usuce pe piele sau tamponează ușor cu un prosop.

Ulei de corp împotriva căpușelor

Pune într-o sticluță un ulei de bază cum ar fi cel de migdale. Adaugă ulei esențiale de rozmarin, geranium, busuioc, cedru, scorțișoară, lămâie sau lavandă. Cel mai eficient ulei de corp repelent se obține combinând trei dintre uleiurile esențiale mai sus menționate cu ulei de migdale (10-15 picături în 30 ml de ulei de migdale). Aplică pe zonele de piele expuse sau pe tot corpul înainte de a ieși în locuri unde ar putea exista căpușe.

Dietă împotriva căpușelor

Da, ai citit bine, poți consuma și alimente care te transformă într-o pradă neapetisantă pentru căpușe. Nu știu cât de eficient este usturoiul împotriva vampirilor, dar sigur funcționează împotriva căpușelor. Consumă usturoi înainte de a merge  în locații cu vegetație bogată, iar căpușele se vor ține la distanță de tine pentru că detestă mirosul de usturoi. Poți consuma și capsule cu usturoi care sunt la fel de eficiente.

Foto: Pixabay