CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus.

Masca medicală și igiena mâinilor sunt foarte importante

Atenție! Doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om, avertizează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Pe lângă respectarea regulilor de igienă, persoanele cu simptome respiratorii trebuie să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical, cât mai curând posibil.

Cum să folosești masca medicală corect – sfaturi despre cum să pui, să porți, să dai jos și să arunci o mască medicală

Purtați mască doar dacă îngrijiți o persoană posibil infectată cu COVID-19. Purtați mască dacă tușiți sau strănutați. Iată cum să folosești corect masca medicală.

Măștile sunt eficiente doar când sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Dacă trebuie să purtați mască, este necesar să știți cum să o folosiți și cum să o aruncați în mod adecvat.

  1. Înainte a pune masca, curățați mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
  2. Acoperiți gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu sunt spații goale între față și mască. Se fixează partea metalică cât mai bine pe nas.
  3. Nu atingeți masca în timpul purtării. Dacă puneți mâna pe ea, curățați-vă mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
  4. Înlocuiți masca cu una nouă imediat ce se umezește. Nu refolosiți măștile de unică folosință.
  5. Scoateți masca astfel: apucați-o pe benzile elastice (nu atingeți partea din față a măștii), aruncați-o imediat la un coș cu capac, apoi curățați-vă mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Măștile cu pânză (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situație.

Acestea sunt sfaturi privind utilizarea măștilor în comunitate sau în timpul îngrijirii la domiciliu în contextul situației actuale de circulație a noului coronavirus (SARS-CoV-2).

În spitale – cum să folosești masca medicală corect

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:

-să poarte mască în timp ce se află în zonele de așteptare/ triaj sau în timpul transportului în spital;

-să poarte mască atunci când stau în zonele de așteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate; atunci când sunt izolate în încăperi individuale, în lipsa altor persoane, acestea pot să nu poarte mască, dar trebuie să-și acopere gura și nasul cu șervețele de unică folosință atunci când tușesc sau strănută, pe care le aruncă IMEDIAT după utilizare și se spală pe mâini cu apă și săpun.

Sfaturi utile pentru persoanele fără simptome respiratorii

Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui:

-să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri);

-să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);

-să-și spele frecvent mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;

-să utilizeze tehnica de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acopere nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervețel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun;

-să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor;

-să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Sursa foto: 123rf