Gripa este o boală contagioasă ce poate fi prevenită prin vaccinare – recomandarea fiind atât a OMS, cât şi a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Organizația Mondială a Sănătății actualizează periodic, de mulți ani, recomandările privind compoziția vaccinului trivalent, care vizează cele mai reprezentative 3 tulpini de virusuri aflate în circulație (două tulpini de virus gripal A și o tulpină de virus gripal B).

Citește și: Cum învingem bacteriile „rebele”?

Cum ne protejăm de gripă în acest sezon. Ce vaccin este recomandat

Începând cu sezonul gripal 2013 – 2014, OMS a inclus vaccinul gripal tetravalent în recomandările sale, alături de vaccinul trivalent. Această completare a recomandărilor a fost făcută fără a evidenția vreo preferință pentru vaccinul trivalent sau cel tetravalent, ci fiindcă vaccinurile tetravalente includ o a doua tulpină de virus gripal B în plus față de cele din vaccinurile trivalente și se așteaptă de la ele să ofere o protecție mai largă împotriva infecțiilor cu virus gripal B.

Citește și: Metode naturale de prevenire a gripei

Cine sunt victimele gripei

În fiecare an, între 5% și 10% dintre adulți și între 20% și 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ trei și cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe și circa 290.000 până la 650.000 de decese.

Numai în Europa, gripa sezonieră produce între 4 și 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an, iar 15.000 – 70.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei.

Gripa sezonieră poate afecta grav toate categoriile de populație, dar cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, al copiilor cu vârsta sub 59 de luni, al persoanelor în vârstă, al persoanelor care suferă de boli cronice și al persoanelor angajate în sistemul medical.

Citește și: Cum te protejezi de gripă prin câteva obiceiuri simple

Cum ne protejăm de gripă în acest sezon. Ferește-i pe cei dragi de boală!

Referindu-se la gripă, Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, a spus: „Gripa – poate fi percepută asemenea unui iceberg: vedem doar vârful, avem sentimentul că nu ne putem îmbolnăvi, pentru că dispunem de o imunitate relativ bună. Impactul cu iceberg-ul pe un teren la risc poate fi însă nimicitor. Copiii mici sub 5 ani, femeile gravide, seniorii sau bolnavii cronici sunt ținte vii, extrem de sensibile la acțiunea virusului. Aceste categorii dezvoltă forme severe de boală și devin surse portante de infectare a altor persoane din comunitate. Contagiozitatea depășește 90% – o persoană care strănută va împrăștia virusuri pe o arie de cel puțin 6 metri.”.

În România ultimilor ani, ne-am confruntat cu forme de boală severe survenite la persoane tinere, active, implicate social. O analiză simplă a contextului îmbolnăvirii, a evoluției bolii, a zilelor de invaliditate temporară necesare refacerii relevă o situație îngrijorătoare, dar reală: neavând tratament țintit împotriva virusului gripal, sigurul tratament eficient rămâne prevenția bolii prin vaccinare. Înțelegerea acestor adevăruri simple ne poate feri de suferința celor dragi nouă sau a noastră.”, a mai spus Dr. Herdea.

Cum acționează virusul

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută cauzată de virusuri gripale care circulă în întreaga lume și care pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândește ușor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse și strănut) sau prin mâini ori suprafețe contaminate cu virusuri gripale.3

Gripa apare în timpul epidemiilor anuale din sezonul rece. De regulă, epidemiile din sezonul rece afectează fiecare țară europeană timp de una până la două luni și, la nivel continental, durează aproximativ patru luni. Infecții sporadice pot apărea și în afara sezonului gripal, deși incidența îmbolnăvirilor este foarte scăzută în lunile de vară.

Este regretabil faptul că pacienții spitalizați din cauza complicațiilor unei infecții gripale își dau seama abia când ajung aici că spitalizarea putea fi prevenită prin imunizare”, a spus Dr. Bram Palache, cercetător în domeniul vaccinurilor gripale.

Cum ne protejăm de gripă în acest sezon

Gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave, dar poate fi prevenită. Înțelegerea modului în care boala este contractată și cum se poate preveni această infectare este cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări și decese premature. În pofida duratei relativ scurte a bolii, anual povara economică și cea pusă asupra sistemului de sănătate publică este substanțială. Se estimează că în Europa costurile (directe și indirecte) asociate gripei se situează între 6 și 14 miliarde de euro anual, dacă se iau în calcul costurile asociate spitalizării și a banilor pierduți în zilele în care oamenii nu au ajuns la muncă din cauza gripei sau pe motiv că au îngrijit o persoană bolnavă de gripă.

Iarna trecută, sistemele medicale aproape s-au prăbușit din cauza morbidității enorme cauzate de gripă și a complicațiilor acesteia. Fără vaccinare, ar fi putut fi un dezastru. Creșterea numărului de vaccinări ar putea contribui la menținerea sistemelor medicale și la prevenirea suferinței pacienților”, a declarat dr. Ted van Essen, medic generalist.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com