Este important să știi cum previi paradontoza pe timp de pandemie. O boală perfidă și foarte periculoasă, paradontoza reprezintă o infecție comună, care deteriorează gingiile și structura osoasă ce susține dantura.

Cum previi paradontoza pe timp de pandemie. Boala fără durere e greu de evitat

Parodontoza este un inamic tăcut de cele mai multe ori. Puțini pacienți stiu că o au, pentru simplul motiv că e fară durere și deseori și fară niciun alt simptom. Cum se poate preveni? “Prin vizite regulate la medicul stomatolog”, spune dr. Lorelei Nassar, specialist în chirurgie și implantologie.

Citește și: Leacuri pentru paradontoză (”boala dinților sănătoși”)

Cum previi paradontoza pe timp de pandemie. Cum apare paradontoza și de ce?

Numele ”paradontoză” se traduce prin “inflamație în jurul dintelui”. Și se întâmplă atunci când microorganisme precum bacteriile care înconjoară dintele se multiplică, iar sistemul imunitar reacționează și elimină toxine. Netratată, paradontoza generează pierderea dinților și poate crește riscul unui accident vascular sau alte probleme ale inimii. Cum poți să o ții sub control? ”Prin consultații periodice și detartraj regulat. Sunt etape obligatorii pentru oricine își dorește o dantura sănătoasă. În cazul pacienților cu paradontoză, doacești pași îl pot ajuta să depisteze boala într-un stadiu incipient. Primul lucru pe care îl constatăm este că se mișcă un dinte, dar atunci e prea târziu”, adaugă dr.Nassar.

Cum previi paradontoza pe timp de pandemie. Consultație periodică

În afara consultației de rutină efectuată o dată la 6 luni, ai nevoie și de o radiografie panoramică. Doar în acest fel se poate observa nivelul osului maxilar și eventualele pungi parodontale. Numim „pungi” acele șănțulețe adâncite dintre dinte și gingie, în care se acumulează microbi și toxine de microbi, care distrug ligamentele de susținere ale dintelui și osul dimprejur.

Igienizare periodică. Este o operațiune obligatorie. Chiar dacă și acasă, îți asiguri o igienă orală ca la carte, cu tehnologie de ultima generație, detartrajul și periajul profesional periodic sunt absolut necesare. Explicația? Există foarte multe nișe de retenție în care periuța nu e suficient de eficientă, locuri unde se acumulează tartru și placă bacteriană.

Citește și: Semnele paradontozei pot fi recunoscute ușor

Cum previi paradontoza pe timp de pandemie. Rutina zilnică de îngrijire

Ața dentară nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire. Este ușor de folosit, oriunde și oricând. Chiar și în vacanță. Până ajungeți la ora periajului, se poate face o igiena sumară cu ață dentară și clătit cu apă de gură.

Dușul bucal este la mare modă zilele acestea. Și nu degeaba, el este extrem de eficient. Atenție mare, NU ÎNLOCUIEȘTE PERIAJUL ! Periuța de dinți este sfântă și nu poate fi substituită de nimic!

Clătitul periodic cu apă de gură MEDICAMENTOASĂ ! Nu cu cele cosmetice, care doar schimbă gustul într-unul mai fresh. Aveți nevoie de o apă de gură care elimină eficient microbii.

Citește și: Cum previi infectarea cu Covid-19 prin metode naturale. Ghid de sanătate în timpul pandemiei

Cum previi paradontoza pe timp de pandemie. Trucuri simple

Masajul periodic al gingiei cu vârful unui deget umezit cu sare sau bicarbonat. Acest gest îmbunătățește circulația sângelui și asigură un aport crescut de factori de apărare în zona respectivă.

O gingie sănătoasă are nevoie de o periuță de dinți moale. Deși în mod teoretic am putea simți că periuțele dure curăță mai eficient, lucrurile stau exact invers! Ele fac deseori leziuni ale smalțului, punctează specialistul.

Sursa foto: 123rf.com