La sfârșitul lui mai și începutul lui iunie este momentul să prepari ”mierea” de păpădie, excelent medicament pentru ficat. Este, de fapt, un sirop delicios și foarte bun pentru sănătate. Mai este numit miere pentru consistența și aroma lui foarte asemănătoare mierii.
Pentru a prepara ”mierea” de păpădie, culege doar florile din zone mai puțin poluate și curate, unde nu trec animalele.
Ingrediente de care ai nevoie ca să prepari ”mierea” de păpădie
- 300 g de flori de păpădie
- 750 g zahăr brun
- 1 l apă
- 1 lămâie
Cum se prepară ”mierea” de păpădie
Se spală bine florile de păpădie în apă rece. Ai grijă să nu le zdrobești. Pune apa la fiert și adaugă florile când dă în clocot. Lasă să fiarbă timp de un minut. Oprește focul și lasă la macerat timp de 8-9 ore. Se strecoară și se storc bine florile. Se adaugă zahărul și lămâia (coaja rasă și sucul). Se pune la fiert la foc mic. Nu lăsa să colocotească. Lasă până scade suficient și ajunge de consistența siropului. Este gata când nu mai picură de pe lingură, ci curge în fir subțire. Se toarnă în borcane sterilizate și lași să se răcească. Se ține la frigider.
Cum prepari sirop de moșmon, cu efecte bune în enterită
Păpădia, bună pentru ficat
Păpădia stimulează secreția biliară (până de 4 ori mai mult) și evacuarea bilei. Prin aceste efecte, păpădia are şi acţiune generală de purificare a organismului. Este indicată în afecțiuni ale ficatului și biliare, retenție de lichide, tulburări digestive dureroase. Din planta întreagă, frunze şi rădăcini, se prepară o infuzie din două lingurițe la o cană cu apă, din care se beau două căni pe zi. Se mai poate face și un decoct concentrat prin fierberea timp de 10 minute a două linguriţe de plantă la o cana cu apă. Se vor lua câte două linguri la un interval de patru ore.
Preparatele pe bază de păpădie sunt contraindicate celor care suferă de microcalculi ai colecistului și de ulcer. Respectând dozele indicate, nu prezintă alte contraindicații. Siropul de păpădie este contraindicat în diabet. ”Mierea” de păpădie este tolerată mai bine de cei pentru cei care nu tolerează mierea naturală pentru că e prea acidă.
- Vezi cum se prepară sirop de păpădie și pentru ce este bun!
Citește și: Cele mai bune plante pentru detoxifierea ficatului
Sursa foto: 123rf.com