Nucile conţin 63 % grăsimi și 15 % proteine. Mai sunt bogate în potasiu, calciu, fier vitaminele A. Mai conțin niancină, vitaminele B2 și C. 100 g de nuci au 705 kilocalorii, din care cantitatea de energie resorbită este de peste 90%. Miezul nucilor asociat în părţi egale cu miere este un aliment care dă energie, recomandat în oboseală cronică și stări de stres. Extractul de nuci conţine şi acid omega-3, indicat în afecţiuni inflamatorii şi boli cardiovasculare.

Coaja verde de nucă, întrebuințări terapeutice

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

În medicina tradițională coaja verde a nucilor era utilizată ca tonic stomacal. Era indicat și în ”arsuri” la stomac. Prin conţinutul ridicat în tanin, coaja verde de nucă (pericarpul) are proprietăţi astringente. De aceea, are efect antidiareic și oprește hemoragiile. Având un conținut ridicat în vitamina C, este antiscorbutic. Ajută și la tratarea afecțiunilor renale, mai ales în litiază renală şi incontinenţă urinară. Pericarpul mai are proprietăți diuretic-depurative. Ca urmare, este folosit de aceea ca antidot în intoxicaţiile cu compuşi de mercur, manifestate prin ulceraţii ale pielii şi ale ganglionilor. Se obțin bune rezultate şi în combaterea oxiurilor şi a limbriciior. În fine, este utilizat în reumatism şi gută. În prezent, este indicat doar pentru uz extern.

Cum folosești sucul nucilor verzi

Sucul nucilor verzi poate fi utilizat pentru îndepărtarea negilor la copii, precum şi pentru tratarea celor scrofuloşi sau rahitici. Băile cu coji de nucă se recomandă ca tonice. Fiind astringente, atât nucile verzi cât şi pericarpul se recomandă sub formă de gargară în amigdalite. Se face un decoct din 80-100 g la un litru. Acest ceai se adaugă în apa din cadă sau se folosește pentru gargară. Negii se freacă ușor cu suc de nucă verde de trei ori pe zi, dar nu mai mult de trei-patru zile la rînd.

Frunzele de nuc combat transpirația

Nucile sunt bune, dar nici frunzele de nuc nu sunt de aruncat. Pe lângă faptul că decoctul din frunze de nucă poate fi folosit ca un colorant natural pentru păr, frunzele de nuc au proprietăți astringente, antidiareice şi tonice. Sunt recomandate în scrofuloză, rahitism, precum şi ca adjuvante în diabet. Mai sunt indicate în leucoree, precum şi pentru combaterea transpiraţiei. Se face o infuzie dintr-o 100 g de frunze de nuc uscate la patru litri de apă. Se folosește pentru uz extern.

Citește și:

Oboseală inexplicabilă

Coada-calului tratează durerile cauzate de o infecție urinară

Sursa foto: 123rf.com