Bicarbonatul de sodiu ”poate fi folosit cu succes atât pentru îmbunătățirea stării de sănătate, cât și în tratamentele de înfrumusețare. Este bine ca fiecare dintre noi să avem în casă permanent acest produs și să-l întrebuințăm atât pentru uz intern, dar și în îndeletnicirile casnice, pentru curățarea diverselor obiecte”, spune dr. Daniela Bușneag, medic de familie, cu competențe în apifitoterapie și homeopatie.

Bicarboatul de sodiu tratează arsurile stomacale

”Este bine știută acțiunea bicarbonatului de sodiu în hiperaciditatea gastrică. Ajută la tratarea arsurilor stomacale și a balonărilor. Dizolvă o linguriță plină cu bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar cu apă. Acest lichid reglează ph-ul stomacal. Majoritatea alimentelor pe bază de proteină animală, grăsimi, produse procesate, produc aciditate. Aciditatea provoacă un disconfort major, dureri abdominale și balonare”, constată medicul . De aceea, după o masă copioasă sau dacă știi că ai frecvent aceste probleme, bea un pahar de apă cu bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu albește dinții

Bicarbonatul de sodiu este și ”un excelent agent de albire al dinților. Are proprietăți abrazive, previne apariția cariilor dentare prin eliminarea bacteriilor de la nivelul cavității bucale. Tratează aftele și respiratia urât mirositoare”, spune dr. Daniela Bușneag. După periajul normal, se pune puțin praf de bicarbonat pe periuță și se spală dinții cu el. Se face acest procedeu de două-trei ori pe săptămână, nu mai mult, pentru că poate distruge smalțul. Dar încă nu am terminat cu beneficiile uimitoare pe care le are această substanță. Daca ai fost mușcat de o insectă sau dacă te-ai ars stând prea mult la soare, soluția cu bicarbonat de sodiu te scapă de neplăceri. Amestecă praful cu puțină apă, până ajunge de consistența unei paste și aplică pe zona afectată. Lasă să se usuce, după care clătește.

Este de ajutor în afecțiunile femeilor

Bicarbonatul de sodiu tratează infecțiile urinare și micozele. Ajută la stoparea secrețiilor vaginale și a mâncărimilor. Este un agent foarte bun în luptă cu candida albicans, care apare în special după infecții tratate cu antibiotic. Recomand asocierea tratamentelor care includ antibiotic cu cele care contin bicarbonat de sodiu. Pentru zona vaginală, se fac spălături cu apă călduță (un litru) în care s-au dizolvat una-două linguri de bicarbonat”, te sfătuiește specialistul.

Cum poate fi folosit bicarbonatul de sodiu

Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Daniela Bușneag, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

În cure de detoxifiere, se bea un pahar cu apă amestecat cu o linguriță de bicarbonat și zeama de la o jumătate de lămâie. Cura se ține două săptămâni. Pentru tratarea infecțiilor respiratorii, se pun într-o jumătate de litru de apă trei-cinci căței de usturoi pisați și o linguriță de bicarbonat. Se stă deasupra aburului pentru a inhala în prima zi a tratamentului cinci minute, după care se crește treptat până la 30 de minute. Bicarbonatul nu poate fi administrat în bolile cronice sau acute, fără acordul medicului curant. El poate fi folosit fără a-l întreba în fazele ușoare ale unor afecțiuni benigne. Însă, dacă nu trece suferința, pacientul va consulta doctorul și va urma formula de tratament indicată de el. Bicarbonatul de sodiu este contraindicat celor care au insuficiență cardiacă sau afecțiuni renale. Trebuie consumat cu prudență de cei care au recomandare să consume mai puțină sare sau deloc.”

Sursa foto: Shutterstock