„Infecțiile respiratorii se află pe locul 3 în clasamentul celor mai răspândite cauze de deces la nivel mondial. De aceea, cu cât știm mai multe despre ele și despre ce anume le provoacă sau le accelerează evoluția, cu atât putem să luptăm mai mult și mai eficient pentru a scădea numărul alarmant al îmbolnăvirilor cu forme grave”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental). 

Cum ajung bacteriile din gură în plămâni

„Cavitatea orală se află la începutul traseului căilor traseului căilor aeriene și găzduiește foarte multe bacterii. Dintre acestea, cele mai agresive sunt bacteriile din sfera bolii parodontale, care pot fi aspirate în căile aeriene. Ele provoacă o reacție exagerată a procesului inflamator ce conduce la distrugerea țesutului conjunctiv și la apariția emfizemului pulmonar, o afecțiune frecventă din sfera celor respiratorii.

Sorina Stroe, medic stomatolog

Prin aspirarea acestor bacterii la nivelul tractului respirator, pot apărea diverse complicații, cum ar fi pneumonia. În plus, boala parodontală este în strânsă relație de cauzalitate cu bolile cardiovasculare (arteroscleroză, infarct miocardic, etc), și diabet”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Oamenii cu imunitate scăzută, mai predispuși la infecții respiratorii, printre care și pneumonie

„Dacă avem un organism sănătos, mecanismele naturale de apărare ale organismului sunt eficiente chiar în ciuda încărcăturii bacteriene mari de la nivelul cavității orale. Problemele apar abia atunci când imunitatea este compromisă (scăzută) și încărcătura bacteriană este mare, copleșind astfel gazda”, adaugă Dr. Sorina Stroe. 

Prin aspirarea acestor bacterii la nivelul tractului respirator, pot apărea diverse complicații

Ce putem face pentru a evita apariția problemelor

„Concluzia este simplă și clară. Cu cât igiena noastră orală este mai bună și terenul cavității orale mai sănătos, cu atât șansele de a favoriza apariția unei infecții respiratorii scad. Este important de menționat și faptul că nu e totuși suficient să avem o igienă bună, ci trebuie să avem și un mediu corect oral.

Ce înseamnă acest lucru? Trebuie să scădem factorii favorizanți ai depunerii de placă bacteriană, cum ar fi obturațiile debordante, lucrările protetice retentive, neadaptate corect, cariile dentare etc. De aceea este important să ne vizităm medicul dentist o dată la 6 luni pentru a verifica buna stare a tuturor acestor factori”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental). 

Citește și: Raport Unicef îngrijorător: Un copil moare din cauza pneumoniei la fiecare 39 de secunde

Citește și: Un actor din ”Friends” a murit de pneumonie