Află cum poți conserva coacăze pentru iarnă și care sunt beneficiile lor pentru sănătate. Dr. Farmacist Ovidiu Bojor recomandă coacăzele pentru conținutul lor mare în vitamina C, mai mare de trei-patru ori decât al lămâilor.

Coacăzele cresc rezistența organismului la boli

Coacăzele au un efect tonic general și cresc rezistența organismului la procesele infecţioase. De asemenea, stimulează formarea globulelor roşii. Ajută la creşterea în greutate și la formarea oaselor la copii. Prin toate acestea, fructele de coacăz sunt foarte utile pentru cei aflați la cei doi poli ai vieţii, fiind indicate mai ales în alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor. Se recomandă şi în perioada de convalescenţă. De aceea, este important să știi cum poți conserva coacăze pentru iarnă pentru ca să beneficiiezi tot anul de efectele lor.

Coacăzele, tonic al sistemului nervos și bune în reumatism

Efectul tonic se manifestă şi asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant în surmenajul intelectual și în astenie. Ajută și la prevenirea accidentelor vasculare. Duc la mărirea acuităţii vizuale. În plus, diureza crescută produsă de coacăze este însoţită de o eliminare masivă de acid uric, recomandându-se pentru aceasta în afecţiuni renale şi mai ales în litiaza urinară, precum şi în gută şi reumatism.

Află cum crești coacăze la tine acasă

Coacăzele combat răcelile

Proprietăţile lor pectorale le fac utile în tuse și răguşeală. Faptul că sunt şi sudorifice face din coacăze un remediu bun pentru afecţiuni febrile.

Cum poți conserva coacăze pentru iarnă preparând un sirop delicios

Siropul se prepară din 250 g fructe la un litru de apă. Se fierbe până scade la jumătate. Se strecoară, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă la două ore. Se mai poate prepara la rece din suc de coacăze negre obţinut prin presare şi suprasaturat cu zahăr sau miere. Acesta se păstrează timp de un an, când nu pierde decât 15% din vitamina C.

Sursa foto: 123rf.com