Sedentari și pofticioși, ne confruntăm tot mai des cu boli cauzate de alimentație. Iar diabetul tip II este cel mai frecvent. Îl lăsăm să pună stăpânire pe organism, ignorând semnele incipiente și mergând la medic abia când e deja târziu. Or, un set de analize, făcut periodic, ne poate scăpa de povara unei boli cronice cu consecințe grave.
Cum poți afla că ai diabet fără să știi
Atenție la sindromul metabolic!
Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și al colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Netratat la timp, acest „trio formidabil” declanșează probleme. Mai ales dacă se combină și cu intoleranța la glucoză. Specialiștii îi spun sindrom metabolic.
Îi caracterizează pe cei care ignoră kilogramele în plus, cu stil de viață haotic, sedentar. Din cauza rezistenței la insulină, riscă decesul prin boli cardiovasculare. Prediabetul se caracterizează prin valori crescute ale zahărului în sânge, fără simptome.
În majoritatea cazurilor, cei aflați în faza de prediabet și care nu iau măsuri dezvoltă boala în următorii ani. Dacă organismul este expus mult timp la valori glicemice peste normal, acestea încep să afecteze diverse organe. Printre complicațiile grave se numără ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale și cardiovasculare, mortalitatea fiind cauzată precoce prin AVC ischemic și infarct miocardic.
Testul de toleranță la glucoză ajută
Acest test poate depista din vreme atât diabetul de tip II cât și pe cel de sarcină. Este cunoscut și ca test oral de toleranță la glucoză, măsurând răspunsul corpului la zahăr. Pur și simplu, se înghite un lichid care conține glucoză. Pentru acesta, trebuie respectate anumite reguli.
Nu se mănâncă și nu se bea nimic cu minimum 8 ore înainte! Se bea lichidul și se vor lua probe de sânge înainte și la o oră, respectiv două ore după, urmărindu-se nivelul glicemiei. Se utilizează pentru depistarea precoce a diabetului de tip II, precum și a celui gestațional.
De ce e importantă HbA1c?
Hemoglobina glicată (HbA1c) este unul dintre markerii esențiali în controlul glicemic. E importantă în dirijarea tratamentului la pacienții deja diagnosticați, dat și pentru depistarea bolii, când valorile glicemiilor sunt încă aparent normale. Este o analiză de sânge, care arată, în procente, media glicemiilor din ultimele trei luni.
Rezultatele sunt independente de dietă și de fluctuațiile glucozei în sânge. Valorile normale sunt între 4,8% și 5.6%. Între 5.6% și 6,4%, se consideră deja faza de prediabet. Iar de la 6.5% indică un diagnostic clar de diabet. Există și situații în care valorile pot fi fals crescute sau scăzute, cum ar fi bolile de sânge care influențează hemoglobina. Policitemia, anumite tipuri de anemie și pierderile cronice de sânge se numără printre acestea.
De ce e nevoie de dozarea HbA1c?
„În ultimii 30 ani, multiple studii au confirmat corelarea controlului diabetului zaharat ( HbA1c <7%) cu o scădere semnificativă a riscului tuturor complicațiilor cronice (afectarea cerebrală, cardiacă, oculară, renală și nervoasă s.a.). HbA1c se referă la o fracțiune a hemoglobinei (știți, acea componentă esențială din sânge, care duce oxigen în țesuturi și care ne indică dacă există sau nu anemie).
Aceasta se leagă de glucoză, devenind astfel hemoglobina glicată. Reprezintă o analiză esențială ce dirijează modificarea tratamentului, valoarea ei țintă, în multe cazuri fiind < 7%, dar ținta individuală va fi stabilită de medicul curant, în funcție de vechimea diabetului și starea de sănătate.
Pentru cei care și-au atins ținta individuală, se poate repeta la 6 luni, iar cei care nu sunt în parametri optimi vor repeta această analiză la fiecare 3 luni, până la optimizarea echilibrului glicemic”, ne explică dr. Ingrid Gall, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Gall Medical Center, Iași.
Citește și: Prăjituri pentru diabetici! Uite ce ai voie să mănânci dulce, dacă suferi de această afecțiune