Chiar dacă discuțiile privind protejarea mediului și, implicit, a sănătății populației vizează viitorul, schimbările climatice își „revendică” deja, în prezent, numeroase probleme de sănătate care sunt din ce în ce mai frecvente.

Un raport recent al Global Change Research Program, publicat în New York Times, arată că „cel mai probabil, oamenii sunt principalii vinovați pentru schimbările climatice survenite începând cu secolul 20, în special pentru încălzirea globală”.  Temperaturile extrem de ridicate din sezonul cald au un impact major asupra sănătății oamenilor, mai arată același raport.

Află în cele ce urmează care sunt principalele efecte nefaste ale schimbărilor climatice asupra sănătății!

Ce probleme de sănătate ne-au adus schimbările climatice

Astmul – temperaturile în contină creștere sunt de vină pentru nivelul crescut de poluare și pentru distrugerea stratului de ozon, iar asta, automat, duce la degradarea calității aerului pe care îl respirăm.

Potrivit unei statistici recente dată publicității de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în ultimii 130 de ani s-a înregistrat o creștere a temperaturii planetei cu 0.85 de grade Celsius, ceea ce poate să nu pară prea mult, dar are o însemnătate aparte pentru întreg ecosistemul și cu atât mai mult asupra organismului uman. Temperaturile excesiv de ridicate favorizează poluarea, iar acest aspect înrăutățește situația astmaticilor.
În Statele Unite, incidența astmului este în continuă creștere, cu peste 4 milioane de persoane diagnosticate din 2001 până în 2009. În prezent, astmul afectează 18 milioane de adulți și 6 milioane de copii, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite. 
Chiar dacă astmul poate fi ținut sub control cu ajutorul tratamentului, există peste 1.5 milioane de cazuri care ajung la urgențe și peste 3.500 de decese anual din cauza acestei boli respiratorii.

Desigur, nu doar schimbările climatice sunt de vină pentru apariția acestei afecțiuni, dar cu siguranță este un factor de risc important, un trigger care poate declanșa o reacție alergică, ca urmare a creșterii cantității de polen din aerul atmosferic, a subțierii stratului de ozon și a altor poluanți care rămân în aer și pe care îi introducem în organism.

Simptomele astmului cauzat de poluare se manifestă prin durere în iept, iritații și senzație de mâncărime ale gâtului, congestie nazală (nasul care curge) și, în cazurile grave, inflamații la nivelul plămânilor.

Bolile de inimă – valurile de caniculă au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii ani. Specialiștii susțin că s-au înregistrat temperaturi-record în ultimii 16-17 ani, iar asta a crescut semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Canicula expune oamenii unor pericole imense: crește riscul de epuizare termică, accident vascular și crampe musculare.

Valul de căldură excesivă care s-a abătut asupra Europei în 2003 a lăsat în urma nu mai puțin de 70.000 de decese, arată datele OMS. Ca urmare a fenomenului de încălzire globală, unele regiuni ale Pământului devin atât de fierbinți încât nu mai sunt potrivite pentru locuit, cel puțin pentru oameni.

Alergiile – nivelul ridicat de dioxid de carbon din atmosferă și temperaturile ridicate pot avea un impact major asupra plantelor. Polenul eliminat de flori stă la baza principalelor afecțiuni alergologice de sezon. Florile care înfloresc primăvara, vara și la începutul toamnei au mai mult timp la dispoziție să își împrăștie polenul, ca urmare a valurilor de căldură excesivă. Iar polenul este un factor agravant al alergiilor, așa că trebuie să ai tot timpul la îndemână medicamente antialergice care să te scape de simptomele neplăcute.

Ce efecte nefaste vor avea schimbările climatice pe viitor

Nu doar oamenii au de suferit din cauza schimbărilor climatice, ci și insectele, despre care se știe că sunt cele mai prolifice și rezistente vietăți de pe planetă. Insectele și bolile transmise de acestea s-ar putea înmulți necontrolat, iar asta, desigur, va avea un impact major asupra sănătății publice.

„Schimbările climatice vor înlesni transmiterea unor boli infecțioase, iar insectele joacă cel mai adesea rolul de vector, transportând agenții infecțioși, în sau pe corpul lor, de la un individ la altul. Un exemplu în acest sens este înmulțirea necontrolată a melcilor de apă dulce din China. Larvele lor, prin intermediul apei infestate, pot transmite paraziți foarte periculoși, care duc la apariția schistomiazei, așa-numita febră a melcului sau febra Katayama, care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, scaune cu sânge, insuficiență hepatică sau renală, întârzieri în dezvoltare, dificultăți de învățare și memorare, infertilitate sau chiar cancer”, susțin reprezentanții OMS.

O altă consecință a modificărilor climatice va fi creșterea numărului de cazuri de infecții fungice, în special febra Valley,  forma incipientă a coccidioidomicozei. Această boală se transmite prin intermediul sporilor (care se dezvoltă excesiv în zonele cu temperaturi ridicate, cu climă foarte uscată și furtuni de nisip) care sunt inhalați de oameni.

Potrivit CDC, majoritatea persoanelor infectate prezintă simptome banale de răceală, care persistă câteva zile sau 1-2 săptămâni, dar există și cazuri mai grave, 5-10% dintre cei infectați, în care pot apărea complicații severe la nivelul plămânilor ce pun în pericol viața.