Dr. Laurențiu Vladau, specialist dermatolog, a recomandat câțiva pași prin care ne putem bucura de sezonul cald fără grija de a pune în pericol frumusețea și sănătatea pielii. Află cum îți protejezi pielea vara.

Citește și: Ai nevoie de o cremă pentru protecție solară ? Iată ce produse poți folosi

Cum îți protejezi pielea vara: Folosește o cremă cu factor de protecție

Probabil că cel mai important pas ca să îți protejezi pielea vara este folosirea unui produs de protecție solară cu SPF de cel puțin 30. Acesta va apăra pielea împotriva radiațiilor UV, vinovate de apariția ridurilor, hiperpigmentarii, și chiar de formarea cancerului de piele.

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie“Deși razele UVB sunt mult mai slabe în timpul iernii, nivelul de raze UVA – responsabile de îmbătrânirea pieli – nu fluctuează atât de mult, fapt pentru care este recomandată folosirea de protecție solară pe tot parcursul anului. Recomandarea mea este de a purta un SPF între 30-50 pe față, mâini, picioare și oricare altă zonă care urmează să fie expusă la soare. Foarte important este ca protecția solară să fie aplicată cu 20 de minute înainte de expunerea la soare, această fiind durata necesară pentru activarea factorului SPF”, explică specialistul dermatolog.

Cum îți protejezi pielea vara: Curățarea corespunzătoare a pielii

Căldura și umiditatea mai ridicate decât în restul anului pot face ca glandele sebacee să devină hiperactive și să producă un exces de sebum, însă acest lucru nu înseamnă că pielea trebuie curățată în exces. “Spălarea sau exfolierea în exces va avea în acest caz un efect invers: va determina producția unei cantități și mai mari de sebum. Curățarea tenului de două ori pe zi, dimineața și seara, cu produsele adecvate tipului de piele, este suficientă chiar și în sezonul cald. Sunt recomandate produsele lejere, care nu conțin uleiuri, parabeni, sulfați și parfum. Seara curățarea tenului trebuie să se facă cu atenție, pentru a îndepărta în totalitate produsele cu SPF, excesul de sebum, machiajul și impuritățile adunate de-a lungul zilei”, atenționează Dr. Laurențiu Vladau.

Cum îți protejezi pielea vara: Purtarea de țesături respirabile

Tesăturile ușoare sunt o necesitate pentru a face față temperaturilor ridicate. Hainele mulate, din materiale sintetice, pot provoca iritații, favorizând transpirația în exces.

“Sunt recomandate obiectele vestimentare alcătuite din materiale care permit pielii să respire, ideal bumbac sau în și, în general, îmbrăcămintea lejeră, care poate asigura fluxul necesar pentru eliminarea transpirației”, spune specialistul dermatolog.

Cum îți protejezi pielea vara: Folosește produse care conțin antioxidanți

Foarte benefice pentru piele s-au dovedit produsele de îngrijire (seruri, loțiuni hidratante și produse de protecție solară) care au un conținut suplimentar de antioxidanți. “Studiile au arătat că utilizarea topică a antioxidanților poate oferi o protecție suplimentară împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, datorită proprietăților lor foto-protectoare, anti-bacteriene, antivirale și anti-carcinogene fiind observate îmbunătățirea aspectului ridurilor fine, precum și ameliorarea roșeții și hiperpigmentarii. Vitamina C, de exemplu, protejează pielea împotriva efectelor negative ale factorilor externi și stimulează producția de colagen”, explică Dr. Laurențiu Vladau.

Cum îți protejezi pielea vara: Bea suficientă apă

Hidratarea este un pas care nu trebuie sărit dacă ne dorim o piele hidratată și luminoasă pe tot parcursul anului, nu doar vara. Este recomandat să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, chiar mai mult dacă efectuăm activități solicitante, care determină transpirația în exces, sau petrecem mai mult timp sub soare.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com