Vara și vacanțele, fie ele și numai de weekend, ne pot da peste cap rutina. Ne trezim mai târziu, petrecem până dimineața, mâncăm ceva pe fugă sau uităm să ne hidratăm. Oricât ne-ar plăcea această perioadă din an, trebuie să avem grijă și de sănătatea organismului și, mai ales, de dinții noștri.

Kit de vacanță pentru dinții sănătoși

Cu toate că, de obicei, rutina este un semn de monotonie pe care îl detestăm, este esențială pentru sănătatea organismului. Fie că vorbim despre tabieturi zilnice, fie de menținerea unei diete echilibrate, organismul are un set de nevoi pe care ar trebui să-l avem în vedere chiar și în vacanță.

Dr. Melnik

Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară, coordonator al Clinicior Dr. Melnic

„În anotimpul cald, sănătatea dinților presupune o grijă specială. Mai presus de igiena zilnică, pe care este indicat să nu o lăsăm la o parte nici măcar în vacanță, este important să consumăm cât mai multe fructe și legume naturale, să evităm înghețata și băuturile foarte reci, precum și dulciurile bogate în zahăr. Într-adevăr, vara este anotimpul cel mai favorabil apariției cariilor și intensificării sensibilității dentare. De aceea,  recomand tuturor să se bucure cu moderație de plăcerile de sezon.”, spune Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator al Clinicior Dr. Melnic.

4 pași pentru sănătatea dinților

Ca să nu ai probleme cu dinții sănătoși, este indicat să respecți câteva reguli:

  1. Menține-ți igiena zilnică. Mai bine îți speli de două-trei ori pe zi dinții, decât să ajungi la stomatolog cu dureri! Decât să te confrunți cu dureri dentare sau să-ți scurtezi vacanța pentru a merge la stomatolog, mai bine îți speli dinții de câte ori este nevoie. Pentru că un zâmbet face lumea mai frumoasă, folosește o pastă de dinți cu efect de albire.
  1. Mergi la un consult de specialitate înainte de a pleca în vacanță. Mai bine previi decât să tratezi! Așa cum te duci la supermarket să-ți faci ultimele cumpărături, ar trebui să-ți intre în reflex și mersul la stomatolog. De cele mai multe ori, problemele cu dinții care apar pe neașteptate sunt agravări ale unor probleme mai vechi. De aceea, o consultație de specialitate ar putea să te ajute să previi o durere sau un disconfort care ar putea să-ți strice vacanța. Așadar, pentru o vacanță reușită, du-ți dinții înainte la stomatolog.
  1. Împachetează și un set de prim-ajutor care să includă tot ce trebuie pentru a trata pe loc o eventuală accidentare. Dinții pot avea de suferit în urma unui meci pe plajă sau a unei căzături. Ai grijă să pui în bagaj și bandaje pentru a opri sângerarea, comprese, precum și analgezice.
  1. Dulciurile, cocktailurile reci și înghețata sunt delicioase, dar ar fi bine să le rărim. Dinții au de suferit de pe urma lor. Sensibilitatea face ca dinții să sufere la trecerile bruște de la cald la rece, la alimentele foarte dulci sau fierbinți. Și caria dentară apare tot din cauza alimentelor bogate în zaharuri!

Chiar dacă nu ne mai trezim la aceeași oră în fiecare zi și ne este din ce în ce mai dificil să preconizăm unde are să ne prindă seara, trebuie să ne protejăm dinții chiar și pe timpul verii. Acum că știm care sunt cele mai importante 4 moduri prin care ne putem bucura de un zâmbet fericit pe tot parcursul verii, ne putem întoarce la planificarea celei mai frumoase vacanțe!

Sursa foto: Clinica Dr. Melnic