Îți dorești că zâmbetul perfect pe care l-ai obținut în urma procesului de albire să se mențină timp îndelungat? Trebuie să știi că îngrijirea post-albire reprezintă cheia succesului pentru dinți albi și strălucitori. Ce reguli trebuie să respecți, ce ai voie să mănânci și ce nu îți explică specialistul.

Albire se face numai pe dinți sănătoși

„Când avem o solicitare pentru albirea dinților recomandăm procedeul doar persoanelor ale căror afecțiuni dentare sunt tratate. Și care au dinții în perfectă stare de sănătate. Pacientul nu trebuie să aibă carii, afecțiuni ale gingiei, probleme infecțioase. Și un lucru foarte important – să aibă o igienă foarte bună și să știe că acest lucru înseamnă mult mai mult decât rutina zilnică de spălare pe dinți.”, explică Dr. Andra Custură, stomatolog la clinica Andra Smile.

Procedeul de albire dentară este recomandat să se realizeze doar în cabinetul stomatologic. Acolo medicul decide dacă eşti un bun candidat pentru albire şi tot cu el începi acest proces. Cel mai bun moment pentru albire este imediat după igienizarea profesională. Căci atunci suprafaţa dintelui este curată. O consultaţie la câteva zile după albire îi va arăta medicului dacă ai nevoie de un agent de desensibilizare cum ar fi o fluoridă topicalî care să te scape de sensibilitatea dinţilor.

7 trucuri ca să-ți menții dinții albi

  1. Evită alimentele interzise

Asemenea unei coli de hârtie, dantura proaspăt albită absoarbe coloranții mult mai ușor decât atunci când dentina nu e expusă agenților înălbitori. Doctorul stomatolog recomandă evitarea în prima săptămână a consumului de fructe și legume ce pot păta smalțul dinților, de exemplu cireșe, fructe de pădure, sfecla roșie sau căpșuni. Sosurile colorate, precum cel de tomate sunt și ele dăunătoare dinților. Spală-ţi dinţii imediat după masă pentru a reduce efectul. În plus alimentele se servesc întotdeauna la temperatura camerei, pentru că după tratamentul de albire sensibilitatea dentară crește.

  1. Ai grijă la băuturi

Vinul roşu şi cafeaua pot reduce de asemenea rata de succes a tratamentului de albire, cauza fiind acțiunea agenților cromogenici care sunt conținuți de aceste alimente. De asemenea se recomandă consumul sucului de portocale utilizând paiul, deoarece aciditatea poate dăuna smalțului dintelui, proaspăt supus tratamentului cu peroxid de hidrogen. Deşi este considerată o băutură sănătoasă, stomatologii susţin că ceaiul (în special cel negru) poate provoca mai multe pete chiar şi decât cafeaua.

  1. Adio ţigări

Dacă îţi doreşti că strălucirea dinţilor să persiste, renunţa la fumat. Nu doar ţigările intră în această categorie, dar şi trabucurile.

  1. Pasta de dinţi potrivită

Se recomandă evitarea pastelor de dinţi abrazive şi în schimb utilizarea unei uneia cu efect de albire, însă întotdeauna cere sfatul medicului care să ţi-o recomande pe cea potrivită. Deşi pasta de albire a dinţilor poate înlătura petele de tutun, de ceai, cafea, folosind-o în fiecare zi poate dăuna dinţilor.” Pasta de dinţi de albire poate fi prea abraziva dacă este folosită zilnic. Multe produse de acest tip conţin particule abrazive care acţionează asupra smaltului. Pot duce la sensibilitate dentară”, adaugă dr. Andra Custura. De asemenea şi periuţa de dinţi ar trebui schimbată şi adaptată noii flore bucale.

  1. Folosește bircabonatul de sodiu

După tratamentul de albire, poți continua îngrijirea dinților tăi cu tratamente naturale. O metodă bună de albire a dinţilor (la care poți apela din când în când) este combinarea bicarbonatului de sodiu cu un praf de sare şi cu jumătate de linguriţă de peroxid de hidrogen. Amestecul poate fi întins pe dinţi cu degetul său cu periuţa şi, lăsat câteva minute, apoi curăţat cu delicateţe, fără apăsare puternică.

  1. Consumă zilnic fructe

O soluţie naturală şi simplă ale cărei efecte apar însă mai târziu este consumul de fructe cu pulpa tare. Merele şi morcovii au cel mai bun efect: curăţă dinţii, iar acidul conţinut în cantitate moderată poate albi în mod natural dinţii.

  1. Nu face un obicei din albirea dentară

Prea multă şedinţe de albire dentară pot duce la un rezultat cu totul opus decât ceea ce-ţi doreşti. „Obsesia pentru dinţii albi poate să ducă la devitalizarea acestora şi de aceea întotdeauna trebuie urmărite indicaţiile medicului. Eu îmi fac albire cam o dată la doi ani, apoi întreţinută de pastă de dinţi cu efect de albire, şi le recomand şi altora însă, cu responsabilitatea la pachet de a avea grijă de dinţi, de stilul de alimentaţie şi hidratare, de igiena şi nu în ultimul rând de rezolvarea oricărei mici probleme apărute în cavitatea bucală şi stoparea ei în acel stadiu incipient.”, completează dr. Custura.

Sursa foto: 123rf.com