Citește și: Dependența de spray nazal este reală! Cum o recunoști și cum poți scăpa de ea

Febra

Dacă resimți o stare febrilă, tremurături și frisoane, este foarte probabil să ai o infecție bacteriană, dar aceste simtpome sunt comune și pentru infecții virale precum gripa.Medicul trebuie să ia în calcul mai multe aspecte înainte să prescrie antibioticul. Spre exemplu, dacă sunt semnalate cazuri de gripă în zona unde trăiești, în comunitatea ta. Dacă este așa, atunci nu vei primi antibiotic.

Durata de timp de când ești bolnavă

Infecțiile virale care te afectează pentru o perioadă de timp îndelungată se pot transfoma uneori într-o problemă mai mare, precum o infecție a sinusurilor și astfel bacteriile se pot alătura ”petrecerii”. Așadar, dacă starea de răceală persistă mai bine de o săptămână, posibilitatea de a primi un antibiotic drept tratament crește mult.

Culoarea secrețiilor nazale

Secrețiile nazale sunt au tendința să fie lichide și transparente în timpul unei infecții virale. Dacă e vorba de o infecție bacteriană, atunci culoarea mucusului este verde sau galbenă. Acesta este un simptom important pentru a lua în calcul administrarea unui antibiotic.

Usturime în gât

Deși e roșu și te ustură, medicul trebuie să stabilească dacă vei lua antibiotic. La o examinare atentă, specialistul caută puncte albe în gât care pot semnaliza infecția bacteriană. De asemenea, este necesară o testare pentru descoperirea unui eventual streptococ care va necesita antibiotic.

Testarea de laborator

Un test de laborator este unica modalitate sigură dacă ai cu adevărat nevoie de antibiotic. Medicul prelevează secreții din gât sau din nas. După o zi sau două, rezultatul cofirmă sau infirmă necesitatea administrării de antibiotic. Testele moderne pot evidenția acest lucru chiar și în 20 de minute.

Citește și: