Organismul „joacă” după cum îi „cântă” ei. Hormonii nu știu de glumă, așa că orice „deranjament” al lor ne poate da peste cap.

Profilul hormonal e unic

La fel ca și amprentele, profilul hormonal diferă de la o persoană la alta. Spre exemplu, pe stomacul gol, hormonul numit grelină îi comandă creierului să ne facă să ne fie foame, ca să-i putem oferi la timp organismului substanțele necesare. Apoi, leptina și insulina ne anunță când să fim sătui. Pe de altă parte, creierul eliberează dopamină și opioide când vrea să ne bucurăm de gustul mâncării. Iar dacă acestea sunt în exces, ne determină să repetăm experiența culinară respectivă iar și iar. Se pare că nevoia de grăsimi și de dulciuri ni se trage de la strămoșii preistorici, când mâncarea foarte consistentă era unul dintre mecanismele de supraviețuire. Dar nici cortizolul nu e străin de nevoia noastră de a mânca. El apare ca răspuns la starea noastră de stres, crește nivelul zahărului din sânge și ne împinge să mâncăm. O ciudățenie este aceea că, în multe cazuri, oamenii poftesc exact la ceea ce organismul le este intolerant.

Cum influențează hormonii

Cum influențează hormonii metabolismul? Cea care ne dă mari bătăi de cap este glanda tiroidă. Ea secretă tiroxina și triiodotironina, care influențează funcții vitale, precum ritmul inimii, al respirației, arderea caloriilor, fertilitatea, digestia, reglarea temperaturii corporale. Pentru ca tiroida să funcționeze corect, are nevoie de ajutorul glandei pituitare, prin „mesagerul” ei, TSH, hormonul de stimulare a tiroidei. „Șeful” glandelor, hipotalamusul, îi „ordonă” hipofizei eliberarea hormonilor responsabili de fertilitate, stimulatori ai foliculilor, și anume FSH și LH.

Ovarele sunt principalele responsabile pentru secretarea hormonilor feminini, estradiolul și progesteronul, responsabili pentru un ciclu menstrual corespunzător și aparatul reproducător funcțional. Suprarenalele secretă cortizolul, care are grijă de metabolizarea glucidelor, diminuează utilizarea glucozei de către țesuturile care depind de insulină și intensifică lipoliza. Când stresul te copleșește, mai mult decât pe alții, poate fi de vină DHEA, eliberat din stratul extern al suprarenalelor.

Nici serotonina, „hormonul fericirii”, nu e străină de situație și ea te îmbie la dulciuri, făcând ca visul taliei de viespe să se ducă pe apa sâmbetei. Atunci când pancreasul secretă suficientă insulină, dar organismul o ignoră, depunerea grăsimilor se face pe îndelete. Nu degeaba i se spune insulinei „hormonul de depozitare”!

Dozele contează!

„Hormonii tiroidieni sunt implicați în «arderea» caloriilor, iar un deficit al lor duce la o activitate mai lentă a metabolismului. Drept urmare, se pot acumula 2-3 kilograme în plus, însă acestea reprezintă doar apă. În urma tratamentului adecvat, stabilit de specialist, greutatea revine la normal. Atenție! În doze mici, hormonii tiroidieni (n.r. sub formă de medicamente) au efect anabolic, deci îngrașă. Pe de altă parte, luați în doze foarte mari, cauzează pierderi de proteină musculară, sporesc consumul inimii și dau risc de afecțiuni coronariene și, implicit, de infarct.”, spune dr. Adina Mazilu, specialist endocrinolog.

Sursa foto: 123rf.com