Ejacularea precoce ”este una necontrolată, fie inainte, fie la foarte scurt timp după penetrare cu mult înainte de ceea ce își doresc partenerii, iar asta se întâmplă în mai mult de 50 % din încercări”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Ejacularea precoce este una dintre cele mai comune disfuncții sexuale ale bărbaților de până la 40 de ani. Chiar dacă pare că numai el suferă de asta, se estimează că un sfert din populația masculină de peste 18 ani din România se confruntă cu ea.

Ejacularea precoce la debutul vieții sexuale sau mai târziu

Există ejacularea precoce primară, adică de la debutul vieții sexuale. Poate fi de natură medicală și se tratează cu medicamente”, explică specialistul. Poate fi și provocată de stresul de la începutul unei relații, de masturbarea excesivă, de excitabilitatea crescută pe care o dau vizionarea filmelor erotice etc. ”Dar marea majoritatea a ejaculărilor premature sunt secundare. Adică bărbatul a avut mai mult timp o activitate sexuală normală, dar din anumite motive a apărut această neplăcere. În majoritatea cazurilor, rezultatele tratamentului sunt foarte bune. Terapia poate include psihoterapie, program de exerciții fizice, tratamente naturiste sau medicamentoase”, spune Tedy Creștin.

Suportul psihologic al partenerei e important

Indiferent de ce tratament alege el să urmeze, ”suportul psihologic al partenerei este esential”. Dacă soțul tău are această problemă ”este important să înțelegi tensiunea psihologică la care este supus. El are are anumite concepții și standarde despre cum trebuie să performeze și nu le poate îndeplini. La fel cum societatea pune o presiune uriașă pe aspectul exterior al femeii, la fel o face si asupra virilității bărbatului. Peste tot sunt poze cu asa-ziși masculi alfa care au succes în toate domeniile, după care au parte de experiențe sexuale de vis. În acest context, înțelegerea și acceptarea din partea ta este crucială”, constată specialistul.

Împreună la bine și la rău

Cel mai mult îl poți ajuta ascultându-l. În plus, ”discutați despre diferitele tratamente urmate: ce a mers, ce nu și care ar fi strategia în viitor. Ar fi bine să-l asiguri că nu îl vei părăsi și că veți reuși să rezolvați împreună această problemă, pentru că sunteți împreună și la bine, și la rău. E important să știe că tu crezi că veți trece și peste asta. După ce relația va fi consolidată, el ți-ar putea mărturisi mai multe despre posibilele cauze (diferite fetișuri, masturbare excesivă, șocuri sau experiențe neplăcute etc.)”, spune psihoterapeutul.

Nu-i face reproșuri

Nu ar trebui în niciun caz să-i faci reproșuri în ce privește ejacularea precoce, pentru că nu este ceva ce el poate controla. Din contră, și el și-ar dori să rezolve această situație, însă nu știe cum. Deci, creșterea presiunii combinată cu certuri nu va duce la nimic bun. Nici comparațiile cu X sau cu Y nu sunt bine primite, nici atitudinea rece și plină de dezamăgire. Să nu uităm ca 90% din limbaj este non-verbal. Dacă există neconcordanțe între ceea ce spui și ceea ce arăți, partenerul le va sesiza imediat. Nici evitarea sexului și transformarea problemei într-un taboo nu ajută. Nu se va rezolva de la sine, doar se va crea un model de evitare a subiectului.”

Citește și:

Disfuncția erectilă (impotența)

Stres

Sursa foto: 123rf.com