Totuși, posibila legătură dintre acumularea de aluminiu și problemele de memorie a fost observată încă din 1921.

În mod normal, toți avem o cantitate mai mică sau mai mare de aluminiu în creier. Acesta nu apare în mod natural, ci ajunge acolo prin prisma alimentelor pe care le mâncăm sau este absorbit prin piele atunci când suntem expuși la el. Cu timpul se acumulează, explică medicii.

Examinările post-mortm în cazul celor care suferiseră de acest tip de demență au arătat acumulări de aluminiu în creier. Iar pacienții cu o predispoziție genetică la Alzheimer aveau concentrații și mai mari. La fel cei care făceau dializă pentru boli ale rinichilor.

Totuși, o legătură directă dintre aceste acumulări și Alzheimer, una de tip cauză – efect, nu a fost până acum găsită.

Părerea unanim acceptată este aceea că principalul factor de risc în cazul Alzheimerului este vârsta. E drept că și aluminiul se acumulează în cantități din ce în ce mai mari pe măsură ce trec anii, așa că, practic, totul se întâmplă în pararel.

Ce poți face pentru a preîntâmpina Alzheimerul

Dacă vrei să faci tot posibilul să te ferești de Alzheimer, poți renunța la folia de aluminiu pentru gătit sau la ustensilele de gătit din acest material. Reține însă că riscul ca aluminiul din aceasta să se acumuleze în creier nu a fost încă dovedit. E doar o metodă de precauție.

Trebuie să știi, însă, că aluminiul ajunge în organism și prin mâncarea procesată, ceai, vin, băuturi carbogazoase, cosmetice și medicamente, așa cum e aspirina (din cauza felului în care e produsă sau stocată).

Mare parte din aluminiu este eliminat, însă în cazul unor concentrații mari, teoria este că ajunge să se stocheze în țesuturi.

Mai ales ceaiul negru conține mult aluminiu, arată cercetările. Însă nu s-a demonstrat că persoanele care consumă mult ceai negru au un risc crescut de demență.

Citește mai multe despre Alzheimer

Vezi și cum poți preveni această boală.