Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, ne răspunde la întrebarea ”Cum facem excizia alunițelor: chirurgical sau cu laserul?”. Există avantaje și dezavantaje atât în tratamentul chirurgical, cât și în cel cu laser – două din opțiunile cele mai comune de tratare a alunițelor.

Termenul de „aluniță” este în general folosit pentru a denumi leziuni aflate la suprafața pielii. De cele mai multe ori, au culoare brună sau chiar și culoarea pielii. Deși cele mai multe dintre ele sunt de obicei inofensive, există o incidență crescândă a cancerului de piele, fapt pentru care este recomandat un control regulat al acestor excrescențe.

De ce este nevoie de excizia alunițelor

“Pe lângă riscul de a dezvolta melanom, un alt motiv pentru care multe persoane ajung la dermatolog pentru îndepartarea alunițelor este localizarea acestora în zone vizibile sau în care sunt agățate și se pot înfecta și sângera considerabil. Ajunși în acest punct, este nevoie de un diagnostic clinic foarte ferm pentru a decide tipul aluniței și modalitatea de înlaturare, atunci cand acest lucru este necesar sau dorit. Dermatoscopia sau analiza microscopica «în viu» a alunițelor va oferi detalii importante și de multe ori diagnostice pentru leziunile pielii”, explica dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog.

Citește și: Scoaterea alunițelor la dermatolog NU face rău! Dimpotrivă

Cum facem excizia alunițelor – Metoda chirurgicală: avantaje și dezavantaje

Înlăturarea alunițelor se face, în mod traditional, chirurgical, sub anestezie locală. În acest caz se poate opta pentru o excizie chirurgicală, urmata de plasarea de fire de sutură sau cauterizare.

Principalul avantaj al acestei proceduri este acela ca alunițele suspecte pot fi trimise pentru examen histopatologic. Un dezavantaj, însă, este că excizia chirurgicală și chiar și cauterizarea se pot complica cu cicatrici care pot fi inestetice în unele cazuri. Cu toate acestea, excizia chirurgicală rămâne metoda cea mai sigura de abordare a alunițelor care trebuie înlăturate.

“În cele mai multe cazuri va rămâne în urma o cicatrice fină, însă rezultatul estetic depinde de experiența și aptitudinile medicului, de tehnica folosită și de localizarea aluniței. De exemplu, zona feței are tendința de a se vindeca foarte bine, iar alte locuri, cum ar fi spatele, coloana vertebrală sau locurile în care pielea este mai expusă la frecare se vindecă mai greu. Un factor important este, desigur, modul în care pacientul are grijă de zona operată”, atenționeaza specialistul dermatolog.

Citește și: Scoaterea alunițelor la dermatolog NU face rău! Dimpotrivă

Cum facem excizia alunițelor – Laserul: avantaje și dezavantaje

Aparatura LASER reprezintă una dintre cele mai noi optiuni de îndepărtare a alunițelor. Tinde să devină preferată datorită preciziei și riscului minor de a lăsa în urma cicatrici.

Această aparatura acționează în 2 moduri: fie prin intermediul unui fascicul luminos care țintește pigmentul din aluniță și îl distruge. Lasă neafectată sau puțin afectată pielea din jur. Folosește un fascicul care țintește apa din țesuturi, distrugând atât alunița, cât și pielea din imediata vecinatate. În ambele cazuri, alunița este înlaturată total, iar rezultatul cosmetic final este superior exciziei chirurgicale sau chiuretajului și cauterizării.

Dupa efectuarea procedurii se poate reveni imediat la rutina obișnuită, deoarece acest tip de tratament nu are, de obicei, efecte secundare și, dacă există, acestea pot include umflături și sensibilitate minoră în zonă, care vor disparea în câteva zile.

“Principalul dezavantaj al acestei proceduri este că, din pacate, nu va exista o confirmare histopatologică a tipului de aluniță. Un alt risc este înlăturarea neadecvată cu aparatură LASER a unei alunițe cu potențial malign sau care este, de fapt, un melanom inaparent. Este o situație des întâlnită. Poate avea consecințe dezastruoase, cu răspândirea celulor canceroase. Este important ca dermatologul care operează aparatura LASER să aibă experiența și cunoștințele necesare în diagnosticul clinic și dermatoscopic al diverselor alunițe înainte de a se decide tratamentul LASER”, atenționează dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog.

Indiferent de metoda aleasă pentru excizia alunițelor, lucrurile vor decurge la fel după intervenție. În următoarele zile după intervenție în zona ăî care alunița a fost îndepărtată se va forma o crustă. Aceasta urmează să cadă de la sine. Zona în cauză va prezenta o culoare mai închisă pentru câteva zile, perioada în care poate fi mascată cu ajutorul machiajului. De asemenea, este extrem de importantă protejarea ei de lumina soarelui, de preferat cu o cremă cu factor de protecție 50+.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com