Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși continuă imediat după naștere, când simpla curățare a gingiilor după fiecare alăptare este un ritual necesar pentru prevenirea acumulării de placă bacteriană. Odată apăruți, dinții de lapte trebuie îngrijiți și ei cu multă atenție, fiind esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți.

Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși, foarte importantă

Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert, atenționează că fără un set de dinți de lapte sănătoși, copilul este predispus la a dezvolta ulterior probleme de masticație și vorbire.
Îngrijirea sănătății dentare a celui mic nu trebuie neglijată în perioada sarcinii, viitoarea mămică fiind îndrumată să aibă o alimentație echilibrată, să evite îmbolnăvirile, unele medicamente cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină și buză, cunoscute sub numele de buză de iepure, gură de lup) sau antiobiotice (tetraciclină), care pot păta ireversibil dinții.

Cum dezveți copilul de suzetă? Ai nevoie de tehnică și răbdare

Îngrijirea gingiilor imediat după naștere

Imediat după naștere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariția cariilor, stomatologii pediatri recomandă curățarea în mod regulat a gingiilor bebelușului cu un prosop umed curat în urma alăptării.

Îngrijirea primilor dințișori la bebeluși

Odată apăruți, de obicei la la 4-6, dinții primari ai micuțului bebe trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pasta de dinți pentru copii se poate folosi când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pasta.

Studiu APC: 59% dintre pastele de dinți pentru copii din comerț nu sunt potrivite pentru cei mici sub 6 ani

Cum se face periajul la bebeluși

„Este recomandat ca periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind seara, înainte de culcare. Dacă părintele va arăta copilului cum se spăla pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imita cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, aceasta făcându-i să se simtă importanți, valorosi”, este de părere doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși. Controlul stomatologic periodic

Este indicat ca cel mic să ia contact cu medicul stomatolog încă de la apariția primilor dințișori. Mai apoi sunt recomandate controale stomatologice periodice, pentru a descoperi și trata din timp orice problemă, înainte de apariția complicațiilor. Folosirea vizitei la dentist pe post de “sperietoare” pentru a cuminți copilul în diverse situații este de evitat, fiind o practică ce ar putea induce o teamă care să-l urmărească pe cel mic întreaga viață, chiar și ca adult.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com