Dopamina este implicată în motivație, memorie, atenție și chiar reglarea mișcărilor corpului. Atunci când dopamina este eliberată în cantități mari, aceasta creează sentimente de plăcere și recompensă, ceea ce te motivează să repeți un comportament specific.

În schimb, nivelurile scăzute de dopamină sunt legate de motivația redusă și de scăderea interesului pentru lucrurile care ar entuziasma majoritatea oamenilor. Iată cum crești nivelul de dopamină natural.

Cum crești nivelul de dopamină natural: Mănâncă proteină

Un aminoacid numit tirozină joacă un rol critic în producția de dopamină. Tirozina poate fi produsă și dintr-un alt aminoacid numit fenilalanină.

Atât tirozina, cât și fenilalanina se găsesc în mod natural în alimentele bogate în proteine, cum ar fi curcanul, carnea de vită slabă, ouăle, lactatele, soia și leguminoasele.

Mănâncă mai puține grăsimi saturate

Unele cercetări pe animale au descoperit că grăsimile saturate, cum ar fi cele găsite în grăsimile animale, untul, lactatele cu un conținut mare de grăsimi, uleiul de palmier și uleiul de cocos, pot perturba semnalizarea dopaminei în creier, atunci când sunt consumate în cantități foarte mari.

Studiile pe animale au descoperit că dietele bogate în grăsimi saturate pot reduce semnalizarea dopaminei în creier. Cu toate acestea, nu este clar dacă același lucru este valabil și la oameni. Este nevoie de mai multe cercetări.

Cum crești nivelul de dopamină natural: Consumă probiotice

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că intestinul și creierul sunt strâns legate.

Intestinul este uneori numit „al doilea creier”. Conține un număr mare de celule nervoase care produc numeroase molecule de semnalizare a neurotransmițătorilor, inclusiv dopamină.

Anumite specii de bacterii care trăiesc în intestin sunt, de asemenea, capabile să producă dopamină. Atunci când sunt consumate în cantități suficient de mari, anumite bacterii probiotice pot reduce simptomele de anxietate și depresie.

Exercițiul fizic regulat

Exercițiul fizic este recomandat pentru creșterea nivelului de endorfină și îmbunătățirea dispoziției.

Îmbunătățirea stării de spirit poate fi observată după doar 10 minute de activitate aerobică. Tinde să fie mai mare după cel puțin 20 de minute.

Exercițiile aerobice frecvente ajută și persoanele cu boala Parkinson. Aceasta este o afecțiune în care nivelurile scăzute de dopamină perturbă capacitatea creierului de a controla mișcările corpului.

Exercițiile fizice pot îmbunătăți starea de spirit și pot crește nivelul de dopamină atunci când sunt efectuate în mod regulat.

Citește și: Cum crești libidoul și tratezi disfuncțiile erectile prin metode naturale

Dormi suficient

Dopamina este eliberată în cantități mari dimineața când este timpul să te trezești și  nivelurile scad în mod natural seara, când este timpul să te culci.

Lipsa somnului pare să perturbe aceste ritmuri naturale. Când oamenii sunt nevoiți să rămână treji noaptea, disponibilitatea receptorilor de dopamină în creier este redusă dramatic până a doua zi dimineață.

Deoarece dopamina promovează starea de veghe, reducerea sensibilității receptorilor ar trebui să faciliteze adormirea, mai ales după o noapte de insomnie.

Somnul regulat și de bună calitate te poate ajuta să menții nivelul de dopamină echilibrat și să te simți mai bine în timpul zilei.

Cum crești nivelul de dopamină natural: Ascultă muzică

Ascultarea muzicii poate fi un mod de a stimula eliberarea de dopamină în creier.

Mai multe studii au descoperit că ascultarea muzicii crește activitatea în zonele de recompensă și plăcere ale creierului, care sunt bogate în receptori de dopamină.

Un mic studiu care investighează efectele muzicii asupra dopaminei a constatat o creștere cu 9% a nivelului de dopamină cerebrală atunci când oamenii ascultau cântece instrumentale care le plăceau.

Întrucât muzica poate crește nivelul de dopamină, s-a demonstrat chiar că ascultarea muzicii ajută persoanele cu boala Parkinson să-și îmbunătățească controlul motricității fine.

Stai la soare

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este o afecțiune în care oamenii se simt triști sau deprimați în timpul sezonului rece când nu sunt expuși la suficientă lumină solară.

Este bine-cunoscut faptul că perioadele de expunere scăzută la soare pot duce la niveluri reduse de neurotransmițători care stimulează starea de spirit, inclusiv dopamina. Expunerea la lumina soarelui poate crește nivelul de dopamină.

Suplimente alimentare care cresc nivelul de dopamină

Corpul are nevoie de mai multe vitamine și minerale pentru a crea dopamină. Acestea includ fierul, niacina, acidul folic și vitamina B6.

Dacă ai un deficit de unul sau mai mulți dintre acești nutrienți, este posibil să ai probleme la obținerea unei cantități suficiente de dopamină pentru a satisface nevoile organismului. Analizele de sânge pot determina dacă ai aceste carențe.

Sursa foto: 123rf.com